Gemeente Mook & Middelaar


Begroeiing verwijderd voor aanleg natuurvriendelijke Maasoever

Rijkswaterstaat is in de gemeente Mook en Middelaar aan de slag gegaan met het snoeien van struikgewas en jonge bomen aan de oevers van de Maas.

Het verwijderen van de begroeiing is voorbereidend werk om de stenen oeververdediging makkelijker weg te kunnen halen, met als uiteindelijk doel de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Een maatregel die de waterkwaliteit verbetert en het leefgebied herstelt voor planten en dieren bij de rivier. Tegelijkertijd verbetert de doorstroming bij hoogwater als de begroeiing weg is.

Rijkswaterstaat heeft bij de Gemeente Mook en Middelaar een kapvergunning aangevraagd voor het verwijderen van deze te ver doorgeschoten en spontaan opkomende struiken en jonge boompjes aan de oever. Het betrof nadrukkelijk geen bakenbomen. Deze komen op het oevertraject Middelaar, waar de snoeiwerkzaamheden zijn uitgevoerd, overigens niet voor. De oevers worden natuurlijk ingericht zodat er weer een geleidelijke overgang ontstaat tussen land en water. Door inwerking van stroming ontstaan ecologisch waardevolle zandstrandjes, ondiep water en steilranden. Doordat de Maas ruimer in haar jasje komt te zitten, zorgen natuurlijke oevers ook voor meer veiligheid bij hoogwater.

Zorgvuldig

De begroeiing wordt alleen maar buiten het broedseizoen verwijderd, zodat er geen broedende vogels worden verstoord. Wanneer de werkzaamheden voor de natuurvriendelijke oevers starten,hangt af van de planning van de aannemer. Deze wordt afgestemd met andere werken waar de vrijgekomen stenen naar toe kunnen. Zo wordt duurzaam en kostenbewust hergebruik gestimuleerd en zijn zo min mogelijk opslagdepots nodig.

Natuurvriendelijke Maasoevers

Rijkswaterstaat staat voor de taak 260 kilometer Maasoever opnieuw in te richten. Dit is een groot project dat niet in één keer, maar in verschillende fasen uitgevoerd wordt. De eerste 36 kilometer moet eind 2012 klaar zijn. Tot en met voorjaar 2014 wordt in de tweede fase nog eens 54 km aangelegd, verdeeld over vele kleine trajecten in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant.

Voor meer informatie over de locaties waar wordt gewerkt zie www.rws.nl/herinrichtingmaasoevers of bel 0800-8002 voor vragen en/of klachten (gratis)