Gemeente Lisse

Zonne-energiesysteem in van de Heemtuin

19 december 2011
Heemtuin Lisse

Op vrijdag 16 december schakelde Bas Brekelmans het zonne-energiesysteem aan in van de Heemtuin. De Heemtuin is gelegen aan het Heempad aan het einde van de Don Boscostraat naar de Zemelpoldermolen.

De Heemtuin Lisse vervult een belangrijke rol voor Natuur- en Milieueducatie in Lisse. In de herfst van 2010 heeft de Heemtuin een nieuw huisje, `t Heemhuys gebouwd waar schoolklassen en belangstellenden ontvangen kunnen worden.
Er is een eenmalige subsidie toegekend met name bedoeld voor de aanleg van nutsvoorzieningen (water, elektra en toilet). Voorwaarde hierbij was dat de voorzieningen, wanneer financieel haalbaar, zo duurzaam mogelijk worden ingericht. Alle nutsvoorzieningen zijn uiteindelijk duurzaam aangelegd.

Benodigde gelden

't Heemhuys is tot stand gekomen dankzij de grote inzet van veel vrijwilligers van de Heemtuin zelf en van de Rotary Club Hillegom Lisse. De benodigde gelden werden bijeengebracht door Fonds1818, de Rabobank Bollenstreek en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Afvalwater

Terwijl `t Heemhuys al in gebruik genomen was is verder gewerkt aan de nutsvoorzieningen, dus waterleiding, afvalwater- en elektriciteitsvoorzieningen. Het water uit de kraan is regenwater, dat opgevangen is op het dak van `t Heemhuys en opgeslagen is in een ondergrondse tank met een waterpomp erin.
Het afvalwater wordt gereinigd in een "helofytenfilter". Dat is een bak van 3 x 3 meter met een 1 meter dikke laag van zand en schelpen waarin riet groeit. Het afvalwater wordt bovenin de bak verdeeld en zakt tussen de rietwortels door het zand. Daar wordt het water biologisch gereinigd.

Zonne-energiesysteem

Voor de elektriciteitsvoorziening is er een zonne-energiesysteem. Dat systeem is "autonoom" omdat het geheel onafhankelijk van het lichtnet werkt. De elektriciteit die wordt opgewekt in de zonnepanelen wordt opgeslagen in een aantal flinke accu's. Met een omvormer wordt de energie uit de accu's weer omgezet in gewone stroom.

De aanleg van de nutsvoorzieningen is gerealiseerd door Heemtuinvrijwilligers met financiële ondersteuning van de gemeente Lisse en van Fonds1818 voor de kosten van de materialen.

Bezoek de Heemtuin

De Heemtuin is elke vrijdagochtend van 9:00 tot 13:00 uur geopend; dan zijn de vrijwilligers er aan het werk. Van april tot september zijn er opendagen. Kijk voor meer informatie en de extra opendagen op: heemtuinlisse.tk.