Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Wat verandert er op 1 januari 2012 voor het erfgoed?

19 dec 2011 - 13:41

De Eerste Kamer heeft op 31 mei 2011 het wetsvoorstel Modernisering Monumentenzorg aangenomen. Hierdoor wijzigt per 1 januari 2012 een en ander in het Besluit ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit omgevingsrecht (de omgevingsvergunning) en de Monumentenwet 1988.

Besluit ruimtelijke ordening

In dit besluit is vastgelegd dat gemeenten vanaf 1 januari 2012 in hun bestemmingsplannen rekening moeten houden met aanwezige cultuurhistorische waarden.

Zie Handreiking Erfgoed en Ruimte

Omgevingsvergunning

o Voor minder ingrijpende wijzigingen aan rijksmonumenten geldt vanaf 1 januari niet meer de uitgebreide vergunningprocedure van 26 weken, maar de reguliere van 8 weken.

Zie Omgevingsvergunning

o Met ingang van 1 januari 2012 is voor een aantal kleinere werkzaamheden in rijksmonumenten helemaal geen vergunning meer nodig. Ook is in beschermde stads- en dorpsgezichten onder bepaalde voorwaarden geen vergunning voor bouwen nodig.

Zie de handleiding Vergunningvrij: informatie voor professionals

Monumentenwet 1988

o Per 1 januari 2012 vervalt de vereiste leeftijdsgrens van vijftig jaar voor rijksmonumenten.

o Er kunnen geen verzoeken meer worden ingediend voor het aanwijzen van een object als rijksbeschermd monument. Het is wel mogelijk de Rijksdienst suggesties voor bescherming te doen.