Kamer van Koophandel

Kamer van Koophandel verbijsterd over nieuwe afvalstoffenheffing voor zzp'ers in Rotterdam

donderdag 15 december 2011

De Kamer van Koophandel Rotterdam is verbijsterd over de nieuwe afvalstoffenheffing voor zzp'ers in Rotterdam. Zzp'ers die met hun bedrijf op hun huisadres staan ingeschreven bij de Kamer van Koopandel moeten vanaf 1 januari 128,20 per jaar voor de inzameling en verwerking van hun bedrijfsafval gaan betalen bovenop de heffing voor particulieren.

Een heel groot deel van de aangeschreven zzp'ers produceert geen bedrijfsafval op het huisadres. Het gaat bijvoorbeeld om duizenden pensioen-BV's die alleen worden aangehouden als pensioenpot. Heel veel andere zzp'ers werken buiten de eigen woning, zoals docenten, coaches, taxichauffeurs, verpleegkundigen en bouwvakkers. Het is zeer de vraag of de zzp'ers de heffing moeten betalen. In de brief aan de zzp'ers schrijft de gemeente dat ze geen vrijstelling kunnen krijgen als ze geen of en weinig afval produceren. Dat vindt de KvK onjuist . Hierover moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Het risico bestaat nu dat duizenden ondernemers bezwaarschriften gaan indienen. De KvK kan de nieuwe regeling niet rijmen met de wens van de gemeente Rotterdam om de administratieve lastendruk drastisch te verminderen en ondernemerschap te stimuleren.
Veel ondernemers starten vanuit huis. 9.000 aangeschreven zzp'ers bestaan minder dan drie jaar. Dat is een kwetsbare groep starters, die veel moeite hebben om hun onderneming tot een succes te maken.

De KvK Rotterdam vraagt om spoedig overleg met wethouder Van Huffelen. Voorafgaande aan de totstandkoming van de regeling is geen overleg met de Kvk Rotterdam geweest over de aard van de aangeschreven bedrijven.

Bron: KvK