Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Vervroegd betalen van salarissen kwestie van afspraken werkgevers en werknemers
Friday, 16 December 2011 00:00

De VBC heeft kennis genomen van de oproep en discussie van leden van de Staten inzake betaling van salaris van werknemers voor de feestdagen.

Het moge duidelijk zijn dat alle werkgevers zich aan de wettelijke bepalingen inzake uitbetaling van salarissen dienen te houden.

Indien zich omstandigheden voordoen die uitbetaling van salarissen voor de wettelijke voorgeschreven deadline wenselijk maken dan is de VBC grote voorstander dat individuele werkgevers in onderling overleg met hun werknemers hierover afspraken maken.

De VBC doet een beroep op alle werkgevers om de oproep van de Staten in overweging te nemen. De VBC is echter niet in staat en wenst ook geen bindende voorschriften uit te vaardigen over dit onderwerp. Het is en blijft een kwestie van vrijwillig overleg tussen werkgevers en werknemers.

Het is bekend dat de overheid als grote werkgever bij het vaststellen van vrije uren en dagen, verplicht inlassen van snipperdagen, voortijdig uitbetaling van salarissen etc een soepel beleid er op nahoudt. Deze flexibiliteit gaat zo ver dat af en toe de vraag kan worden gesteld of er nog rekening gehouden wordt met het feit dat de overheid er is om service te verlenen aan de samenleving in plaats van andersom.

Met betrekking tot het onderdeel spenderen van belastinggelden zou het in deze tijd van bezinning wellicht passen indien de Staten hun hand op hun hart zouden plaatsen en kritischer zouden kijken naar de grote uitgaven die gedaan worden aan bijvoorbeeld de vele (dienst)reizen al dan niet met uitgebreide delegaties, riante daggeldvergoedingen, allerlei onkostenvergoedingen, voeren van nodeloze rechtszaken, niet marktconforme pensioenuitkeringen etc.

De samenleving zal hoogstwaarschijnlijk er beter van af zijn indien al deze middelen aangewend zouden worden om het niveau van het onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, onderstand etc structureel te verbeteren.

Curaçao, 16 december 2011
Bestuur VBC