IKON


1 A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie

Maandag 19 december 2011

Nederland 2

20.25 - 20.55 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN HET POPULISME IN EUROPA

Tegen een verenigd Europa, de islam en immigratie en met nationalistische normen en waarden hoog in het vaandel: de standpunten van de PVV zorgen bij meer politieke partijen in Europa voor electoraal succes. Paul Rosenmöller gaat in deze vierdelige serie op zoek naar de aantrekkingskracht van populisten in Europa. Welk toekomstperspectief bieden ze de kiezer? Wat doet de macht met hun agenda? En in hoeverre vertegenwoordigen ze de door hen geclaimde stem van het volk?

Aflevering 4: DENEMARKEN EN ZWEDEN

Bij het asielzoekerscentrum Sandholm in Birkerod, Denemarken staat elke zondag een groep ouderen te demonstreren. Ze pleiten voor een humanere behandeling van asielzoekers, deze 'Grootouders voor Asiel' onder leiding van de 78-jarige Else Lidegaard. "Wij bombarderen landen om er de democratie in te voeren, maar als de vluchtelingen hier komen zetten we ze vast en mogen ze niks. Wat zegt dat over onze democratie?" Lidegaard is weliswaar blij dat er een nieuwe, linkse regering is aangetreden in het land, maar daarmee is de ongelijkheid en discriminatie in Denemarken volgens haar niet opgelost.

In de tien jaar tijd dat de populistische Deense Volkspartij gedoogsteun verleende aan de centrumrechtse Deense regering, is de Deense immigratiewet uitgegroeid tot de strengste van Europa. Het net aangetreden links rode blok heeft een aantal ingrijpende wijzigingen in het immigratiebeleid aangekondigd. In buurland Zweden schuwen gevestigde partijen elke vorm van samenwerking met de populistische Zweden Democraten en is het immigratiebeleid ruimhartig. Maar ook daar zijn de populisten in opkomst. Afgelopen jaar haalden zij de kiesdrempel en kwamen ze met 20 zetels in het Zweedse parlement.

Hoe kijken deze twee buurlanden naar elkaars politieke situatie? Paul Rosenmöller ontmoet in de Zweedse grensplaats Malmö, één van de meest gesegregeerde steden van Europa, Laura en Gouresh - een Deens-Indiaas stel dat door de strenge wetgeving niet in Denemarken mag wonen. Het buurland is voor veel Zweden een afschrikwekkend voorbeeld van waar xenofobie toe kan leiden. In hoeverre sluit Zweden de ogen voor ontwikkelingen in de samenleving waar veel Europese landen al jaren mee worstelen? En biedt de nieuwe Deense immigratiewet hoop voor de toekomst van Laura en Gouresh?

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Lotje Dercksen, Els van Driel, Ruben Altena; camera: Peter van der Linden; geluid: Geert Poelgeest; montage: Arno Ouwejan ; productie: Pauline Veltman; regie: Bregittha Nuyten; eindredactie: Bert Visser