Koninklijke BAM Groep

Koninklijke BAM Groep nv

BAM Nuttall verwerft in combinatie opdracht voor aanleg natuurgebied met grond van spoortunnels Londen

Bunnik, 19 december 2011 - Crossrail heeft de bouwcombinatie BAM Nuttall / Van Oord UK opdracht verstrekt (contract C807) voor de afvoer van de grond die vrijkomt bij de aanleg van de Crossrail-spoortunnels onder Londen om daarmee een nieuw natuurgebied voor de Britse vogelbescherming RSBP op Wallasea Island (ruim tien kilomter ten noorden van Southend-on-Sea, Essex, aan de Engelse oostkust) aan te leggen. De contractwaarde bedraagt circa ¤ 50 miljoen.

Bij het Crossrail-spoortunnelproject komt ongeveer 4,5 miljoen ton grond vrij door de aanleg van tunnels, schachten en stations. Dit innovatieve project is erop gericht op bedreigingen van de klimaatverandering en overstromingen van kustgebieden tegen te gaan door de aanleg van een getijdenlandschap. Deze nieuwe 'wetlands' vormen tevens compensatie voor soortgelijke gebieden die elders in het Verenigd Koninkrijk verloren gaan door de stijgende zeespiegel.

De tunnelwerkzaamheden gaan in het voorjaar van 2012 van start. De eerste schepen met het uitgegraven grond komen in de zomer van 2012 aan op Wallasea Island.

Een eerder contract (C806) voor de bouw van een steiger op Wallasea Island is eveneens door BAM Nuttall verworven. De bouw van deze steiger is momenteel in volle gang en zal volgend jaar zijn voltooid. Aan de steiger kunnen twee schepen van ongeveer 2.500 ton gelijktijdig afmeren.