Regie der Gebouwen opent laboratorium Federale Gerechtelijke Politie in Marche-en-Famenne

19/12/2011 15:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op maandag 19 december 2011 wordt in het politiecomplex in Marche-en-Famenne (rue Notre-Dame-de-Grâce 105) het laboratorium voor technische en wetenschappelijke politie officieel geopend. In het politiecomplex zijn de diensten van de geïntegreerde politie (de federale politie en de politiezone Famenne-Ardenne) ondergebracht.

Als gevolg van de politiehervorming werd het administratief gebouw (UC A) toegewezen aan de politiezone Famenne-Ardenne. Bovendien werd beslist om het laboratorium voor technische en wetenschappelijke politie en de afdeling "Ecofin" van de federale gerechtelijke politie ook in het politiecomplex onder te brengen.

Om dit te kunnen realiseren, breidde de Regie der Gebouwen de site verder uit met een bijkomende verdieping aan het logistieke gebouw (UC C) en de bouw van een afzonderlijk laboratoriumgebouw (UC D).

Architectuur

De keuze op architecturaal vlak werd bepaald door verschillende criteria zoals:

- de wisselwerking tussen de verschillende diensten van de federale politie

- de uitbreiding van het administratief gebouw van de politiezone

- de parking voor de voertuigen

Het logistieke gebouw (UC C) is verhoogd tot op dezelfde bouwhoogte als het administratief gebouw (UC A). Daarnaast werd een afzonderlijk laboratoriumgebouw (UC D) gebouwd. Hierdoor was het mogelijk om de diensten van de Federale gerechtelijke politie op dezelfde site te centraliseren, naast de andere entiteiten van de federale politie. Het bevordert de efficiënte werking van het geheel. Het laboratorium voor technische en wetenschappelijke politie behoudt zijn meer autonome werking door het feit dat zij in een apart gebouw is ondergebracht.

Het logistieke gebouw werd verstevigd met een metaalconstructie op eigen fundering die de bestaande structuur omhult en die de belasting van het dak en de gordijngevels overneemt. De bijkomende verdieping van 430 m2 is standaard ingericht met een centrale gang en twee rijen lokalen langs beide zijden van deze gang.

Het laboratorium bestaat uit een dun betonnen geraamte en een bakstenen gevel en omvat 4 verdiepingen. De esplanade op het gelijkvloerse niveau wordt gebruikt als overdekte garage. Een ondergrondse parking is ook beschikbaar. De energievoorziening voor de twee politiediensten is gesplitst zodat zij autonoom van elkaar kunnen werken. De belangrijkste lokalen zijn de chemielokalen, de lokalen voor microsporen en sporenonderzoek, digitale beelden en opnames en de ontwikkelingslokalen.

Omgevingsaanleg

De parkeercapaciteit is vergroot en de circulatie in het complex is gereorganiseerd. Er zijn ongeveer 70 bijkomende buitenparkeerplaatsen en 20 overdekte parkeerplaatsen onder de esplanade aangelegd.

Bijzondere technieken

De verwarmingsinstallaties van de federale politie en van de lokale politie zijn zo ingericht dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Er is een nieuwe stookplaats ingericht met aardgasaansluiting en er zijn twee gascondensatieketels met een globaal vermogen van 400kW. Het distributienet is aangepast zodat het beantwoordt aan de criteria van rationeel energieverbruik.

Het electriciteitsnetwerk is aangepast en uitgebreid. Een nieuwe stroomaggregaat met een vermogen van 160kVA zorgt ervoor dat het volledige complex ook bij een stroomonderbreking verder kan blijven functioneren. Het laboratorium is uitgerust met specifieke verlichtingstoestellen (flashlampen, schijnwerpers, niet-actinische lampen voor « foto »lokalen, UV-lampen voor afbraak van biologisch afval-). Het laboratoriumgebouw bevat een lift met een capaciteit van 630 kg of 8 personen. De technische installatie houdt rekening met de besparingen qua energie en design en voldoet aan de behoeften van de gebruiker.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruikers: Federale Politie en politiezone Famenne-Ardenne

Architect : Regie der Gebouwen (Alain Simon)

Bouwstudies en technische studies: Regie der Gebouwen

Ruwbouw: NV Thiran (Achêne)

Elektriciteit: NV Henneaux (Vesqueville)

HVAC: NV Bouvé (Ghlin)

Veiligheid: Fabricom

Veiligheidscoördinatie: BV SIXCO (Opont)

Vloeroppervlakte: Logistiek blok 430 m2, laboratorium 280 m2

Kostprijs:

Ruwbouw: 3 820 100 ¤ (incl. BTW)

Verwarming: 191 546 ¤ (incl. BTW)

Elektriciteit: 363 467 ¤ (incl. BTW)

Lift: 34 727 ¤ incl. BTW

Duur van de werken: april 2007 - september 2010

* * *

De Regie der Gebouwen

De vastgoedexpert van de federale staat

De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.

Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 7,8 miljoen m² verspreid over een 1.450 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 965 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 4,9 miljoen m2) terwijl zo'n 498 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2). Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 70 70

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel