Vrije Universiteit Amsterdam

19 DECEMBER 2011
Automobilisten overschatten reistijd openbaar vervoer Waarom kiezen reizigers voor auto of juist trein?

Extra: Job van Exel over zijn onderzoek naar reisgedrag. Klik op de afbeelding voor het filmpje.

Automobilisten overschatten de reistijd met het openbaar vervoer met de helft. Hierdoor lijkt het extra onaantrekkelijk om de auto te laten staan. Dat is een van de resultaten van het onderzoek dat Job van Exel deed naar het keuzegedrag van reizigers. Waarom kiezen reizigers voor de auto of juist voor de trein? Van Exel promoveert 20 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Auto of trein?
Veel automobilisten denken maar zelden aan het openbaar vervoer als alternatief voor hun reis. Des te minder automobilisten bekend zijn met het ov, hoe meer zij de reistijd overschatten. Onbekend maakt dus onbemind. Reizigers met het ov zien de auto wel vaak als een goed alternatief voor hun reis. Files en het vinden van een parkeerplaats zijn voor hen de belangrijkste drempels.

Overheidsbeleid aanpassen aan keuzegedrag
Op welke manier kan de overheid mensen beïnvloeden om meer gebruik te maken van het milieuvriendelijkere openbaar vervoer? Overheidsbeleid dat reisgedrag wil veranderen, is het meest efficiënt als het gericht is op een bepaald type reizigers. Sommige reizigers hebben een dominante voorkeur voor de auto, hun gedrag is nauwelijks te beïnvloeden. De overheid kan zich dus beter richten op de reizigers die open staan voor de voor- en nadelen van verschillende vervoermiddelen.