TenneT


Verbruik elektriciteit stagneert

20-12-2011 Het elektriciteitsverbruik in Nederland stagneert. Voor de derde maand op rij is het verbruik vrijwel gelijk gebleven. In november 2011 kwam het verbruik uit op 105202 GWh.

Het elektriciteitsverbruik wordt vaak gezien als een indicator voor de economische ontwikkeling. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelde deze week dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar uitkomt op
1,5%. De groei van het elektriciteitsverbruik in Nederland tussen januari en november 2011 bedraagt bijna 1%.

Maandelijkse elektriciteitscijfers (als voortschrijdend jaartotaal in gigawattuur)

o Verbruik: 105202
o Import: 19376
o Export: 10683
o Totaal: 96510
o Procentueel verschil ten opzichte van november vorig jaar: 1,18%.

Cijfers over verbruik

TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rond om het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijk elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt. De cijfers zijn terug te vinden in een drietal grafieken. Een grafiek toont het elektriciteitsverbruik in terawattuur (TWh) per maand. De getallen zijn weergegeven als voortschrijdende jaartotalen. Dat wil zeggen dat per maand het totaal van die maand inclusief de elf voorgaande maanden is gebruikt. Daarnaast is een grafiek opgenomen, die het procentueel verschil aangeeft in verbruik ten opzichte van dezelfde maand van het jaar ervoor. Een positief getal betekent hierbij dat het verbruik is toegenomen ten opzichte van het vorige jaar, een negatief getal dat het verbruik is afgenomen. Het verbruik is onder andere afhankelijk van het aantal werkdagen in een maand en specifieke weersomstandigheden.

Downloads

Waargenomen verbruik (pdf 575,66 Kb)
Verschil in waargenomen verbruik (pdf 581,56 Kb) Waargenomen productie, import en export (pdf 582,19 Kb)

Zie het origineel