NCRV

Altijd Wat: Nieuwe claim van Indonesische weduwen tegen Nederlandse staat

Ingezonden door NCRV op 20 december, 2011 - 09:36


dinsdag 20 december 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Een groep Indonesiërs uit Zuid-Sulawesi wil Nederland aansprakelijk stellen voor het executeren van hun familieleden in 1947. Dit meldt het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat vanavond. Eerder begonnen nabestaanden uit het dorp Rawagede een succesvolle rechtszaak tegen de Nederlandse staat.

Eind 1946, begin 1947 voerden Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Raymond Westerling een bloedige campagne op het opstandige eiland Zuid-Sulawesi, het voormalige Celebes. In drie maanden tijd voerde Westerling een militaire campagne uit, waarbij op grote schaal mensen zonder vorm van proces werden geëxecuteerd. Indonesië claimt dat er 40.000 slachtoffers vielen, Nederlandse experts spreken over naar schatting 4000 doden.

Afgelopen week bezocht Jeffry Pondaag van het Comite Nederlandse Ereschulden en advocaat Liesbeth Zegveld Zuid-Sulawesi. Hierbij spraken ze met kinderen en weduwen van de mannen die werden geëxecuteerd omdat ze werden verdacht van verzet tegen het Nederlandse gezag. "Heel ernstig", noemt Liesbeth Zegveld de Nederlandse militaire acties. "Hele dorpen zijn gewoon uitgemoord."

"Ik vind dat er een nieuwe rechtszaak moet komen", zegt Jeffry Pondaag. "De mensen op Zuid-Sulawesi hebben dezelfde rechten als in Rawagede." Eerder stelde een Nederlandse rechter nabestaanden in het gelijk. De Nederlandse staat moest aan negen weduwen 20.000 euro betalen. De Nederlandse staat bood excuses aan voor een bloedbad in Rawagede.

Pondaag zegt inmiddels namens negen weduwen en een aantal kinderen van doodgeschoten mannen te spreken. Liesbeth Zegveld doet onderzoek naar de mogelijkheid om een nieuwe zaak te beginnen.

Bekijk de website voor meer informatie.

Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl