Gemeente IJsselstein


College besluit over regionale uitvoeringsorganisatie sociale zekerheid

Lekstroomgemeenten gaan samenwerken op het gebied van Werk en Inkomen.De Lekstroomgemeenten (Houten, Nieuwegein, Lopik, Vianen en IJsselstein) hebben een onderzoek laten uitvoeren naar een passende vorm voor regionale samenwerking op het terrein van werk en inkomen. Conclusie is dat een regionale uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid een goede manier is om de dienstverlening aan inwoners te waarborgen.

Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente IJsselstein besloten de gemeenteraad voor te stellen een regionale uitvoeringsorganisatie te realiseren per 2013. De gemeenteraad behandelt dit voorstel op 2 februari.

Al in juni 2011 hebben de gemeenten Houten, Nieuwegein, Lopik, Vianen en IJsselstein een intentieverklaring ondertekend om te komen tot vergaande samenwerking op het gebied van de sociale zekerheid. De realisatie hiervan komt nu dichterbij.

Achtergrond
Vanaf 1 januari 2013 wordt de nieuwe Wet werken naar vermogen ingevoerd. Het doel van deze Wet is om vanuit één centrale punt (de gemeente) meer mensen naar vermogen aan het werk te krijgen. Het kabinet hevelt hiermee rijksbevoegdheden over naar gemeenten. Dat betekent dat gemeenten verantwoordelijk worden voor een grotere groep dan alleen bijstandsgerechtigden. Het gaat ook om de doelgroepen uit de Wet arbeidsinschakeling jonggehandicapten (Wajong) en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Naast extra taken gaan de veranderingen gepaard met forse bezuinigingen. We moeten dus meer doen met minder middelen. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor is samenwerking met andere gemeenten noodzakelijk. De Lekstroomgemeenten (Nieuwegein, Houten, Vianen, Lopik en IJsselstein) hebben daarom een onderzoek laten uitvoeren door BMC naar een passende vorm voor regionale samenwerking op het terrein van werk en inkomen.

Door de verbreding van de doelgroep is specialistische kennis nodig, die de afzonderlijke gemeenten nu niet in huis hebben. Daarnaast vereist de uitvoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen een goede verbinding met de arbeidsmarkt. In combinatie met de bezuinigingen vraagt dit om een nieuwe manier van werken. Daarbij blijft het belangrijk om maatwerk te leveren en het voor de klant zo efficiënt mogelijk te organiseren. Door samen te werken kunnen we de professionaliteit van de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers versterken, ondanks de forse bezuinigingen. Daarnaast vormen de Lekstroomgemeenten samen een stevige gesprekspartner richting werkgevers, maatschappelijk instanties en het onderwijs. Samen kunnen we betere afspraken maken en contracten afsluiten voor onze klanten dan elke gemeente in zijn eentje zou kunnen.

Uitwerking
In alle gemeenten blijft een lokaal loket bestaan, waar burgers terecht kunnen voor advies en informatie. Het streven is om deze regionale uitvoeringsorganisatie in de basis operationeel te hebben per 1 januari 2013, als de nieuwe Wet wordt ingevoerd. Ook de uitvoering van het minimabeleid zal regionaal gebeuren. Het minimabeleid blijft een bevoegdheid van de afzonderlijke gemeenten, zodat rekening gehouden kan worden met lokale omstandigheden.