FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Potorchidee

FloraHolland (20 december 2011) - J. van Velzen heeft een toelichting verzorgd over de aanvoer- en prijsgegevens Potorchidee t/m periode 11. De aanvoer en gemiddelde prijs van Phalaenopsis is gestegen, die van de meeste overige Potorchideeen gedaald. Dit betekend dat het aandeel Phalaenopsis wederom groter geworden is.

Het afgelopen jaar zijn er enkele houdbaarheidsproeven gehouden. Tot afgelopen week stond de derde proef. De volgende vergadering zullen de resultaten besproken en mogelijke conclusies getrokken worden.

Deze vergadering zijn zowel de FPC-leden als regiobestuursleden uitgenodigd. Gezamenlijk is er gesproken over de samenstelling van de FPC en benoeming voorzitter en afvaardiging Adviesraad. W. Wooning en R. van Geest hebben aangegeven te willen stoppen met de FPC. Ook G. Stolze wil zijn plaats afstaan, maar hiervoor moet eerst goede vervanging vanuit "andere" Orchideen benaderd worden. A. van Marrewijk wordt de nieuwe voorzitter van de FPC Potorchidee.

A. v.d. Maarel en A. van Marrewijk zullen zitting nemen in de Adviesraad Planten.

L. van Staalduinen was aanwezig om de stand van zaken project productcodering toe te lichten. De FPC adviseert om op korte termijn het 6de kenmerk in te voeren en vrijwillig gebruik te stimuleren. De verdere invoering wordt later opnieuw besproken in de FPC.

De afgelopen periode is er met de FPC en enkele aanvoerders gesproken over de huidige productspecificatie voor Phalaenopsis. Er wordt gezocht naar een goede oplossing voor informeren i.p.v. declasseren. Het huidige voorstel is om de veilgroepen te herdefiniëren. Doel is het goed informeren van de kopers door heldere veilgroepen in te delen. Er wordt een voorstel uitgewerkt en besproken met kopers.

De volgende vergadering zal januari 2012 gepland worden. Verder zal de FPC 1ste kwartaal 2012 de onderwerpen voor de korte maar ook middenlange termijn vaststellen.

FPC-leden geven FloraHolland advies. In de FPC Potorchidee zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: Ron Fransen, Rico Fransen, Ronald van Geest, Michel Hendriks, Rene Klinge, Eduard ter Laak, Arno van der Maarel, Gerrit Stolze, Sander Vijverberg, Wim Wooning, A. van Marrewijk, H-J. Drijfhout en P. Aardse.