Gemeente Den Haag

Persbericht

Ledlichtjes Meijendel: licht voor fietsers, duister voor dieren

Het fietspad van de Pompstationsweg wordt sinds maandag 19 december verlicht door ledlampen. Wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer) en directeur Piet Jonker van Dunea schakelden samen de traditionele verlichting in het duingebied rond de watertoren van Scheveningen om naar zuinige, onderhoudsarme, dier- en fietsersvriendelijke leds.

"Het is wereldklasse dat we hier nu staan, we bezegelen hierbij een mooie publieke en private samenwerking. En we gaan nog meer samenwerken want we hebben veel plannen om te zorgen dat de Hagenaars van dit mooie stukje groen kunnen genieten", aldus wethouder Sander Dekker.

Duinwaterbedrijf Dunea heeft het initiatief genomen om op haar productielocaties over te schakelen naar duurzame en milieuvriendelijke verlichting. De gemeente Den Haag haakte daar meteen op in en besloot groene ledverlichting te plaatsen langs het openbare fietspad tussen de Van Alkemadelaan en de Watertoren Scheveningen.

Het ledlicht verlicht alleen het fietspad. Daardoor is het zicht voor fietsers vergroot, terwijl het voor de dieren in de duinen donkerder blijft. Voor het dag-en-nachtritme van de dieren in Meijendel is dit veel aangenamer, omdat er minder strooilicht is. Ledverlichting is bovendien de 35 procent energiezuiniger en vergt het nauwelijks onderhoud. De komende 20 jaar hoeven er geen lampen te worden vervangen, terwijl dat bij traditionele verlichting om de 3 tot 4 jaar moet gebeuren. Het onderhoud beperkt zich tot reinigen.