CDA


Nieuws
Denk mee over landbouwbeleid van het CDA
dinsdag 20 december 2011

Er is zoveel aan de hand in de landbouw: schaalgrootte, dierenwelzijn, weidegang, antibiotica, zoönosen, klimaatveranderingen, voedselprijzen, natura 2000, verbod op legbatterij.

Het is belangrijk dat niet alleen burgers binnen het CDA hier een mening over vormen, maar ook de boeren binnen het CDA. We willen graag een landbouw-minded CDA.

In deze tijd globaliseert de wereldhandel in voedsel op grote schaal. Deze ontwikkelingen zijn ongekend. Arla levert al melk van haar Europese boeren Ãn China, waar ze een joint venture heeft met de Chinese zuivelonderneming Mengniu. Technisch gezien geen probleem meer. Andersom eten wij ook vlees uit Zimbabwe en Argentinië. Daardoor zijn lokale overheden, zoals Nederland, niet meer machtig over zaken die zij zouden willen regelen wat betreft voedsel (schaalgrootte, dierenwelzijn, weidegang, antibiotica, zoönosen, voedselprijzen, CO2 vastlegging in grasland). Dat heeft enorme consequenties, en daar willen we over nadenken. Hoe we vanuit Nederland, of eventueel Europa, hier op willen reageren, welke keuzes we kunnen maken.

We willen iets meer dan boeren het land uit laten vertrekken omdat onze Nederlandse regelgeving elders niet ontwikkeld wordt. Niet voor niets zat boer Richard van Boer zoekt vrouw, met zijn 1000 koeien al net over de grens in Duitsland. In Nederland ligt zoân vergunning heel moeilijk. Maar de melk van Boer Richard staat wel hier in de supermarkt, Arla en Friesland Campina werken in beide landen. Dus we eten uit het buitenland, wat we hier niet willen produceren. Dat is een modern probleem, in de eerste plaats voor agrariërs.

We willen meer dan hier in Nederland een paar leuke zorgboeren en biologische boeren met streekproducten. De Nederlandse boer is een vakman, en zou die waardering uit de samenleving moeten krijgen. We willen dat de realiteit van onze voedselproductie doordringt tot burgers en consumenten. Vervolgens willen we de vraag stellen hoe we verder gaan. Het gaat om wat we eten, en wat we nog hier produceren, kortom, het gaat om de food-agro sector.

Onze eigen staatsecretaris Bleker zegt tegen boeren: "Als je naar de 500 koeien wilt, ga dan naar Polen". We willen nadenken over dit standpunt vanuit de basis van de partij, met agrariërs, en vanuit de realiteit van onze voedselproductie vandaag de dag.

Iedereen die dit interessant vindt, is uitgenodigd op 25 januari om 20.00 in Kulturhuus Jachtlust, Jachtlustplein 11, 7391 BW, Twello om mee te praten over een passend CDA agro-food standpunt! Met name agrariërs willen wij van harte uitnodigen. Inloop met koffie vanaf 19.30.

Kerngroep Landbouw