CNV Vakmensen


Bonden en werkgevers: iedereen profiteert van veilig en gezond werken

20 december 2011
Menselijk gedrag vormt een groot veiligheidsrisico in elk bedrijf. Beter veiligheidsgedrag levert dus veel op. Daarom het project Arbeidsveiligheid van I&I Mens en Werk: Gedrag & Cultuur. Met veel kosteloze trainingen en activiteiten.

Afgelopen jaren hebben bonden en werkgevers - verenigd in I&I Mens en Werk- al veel bereikt als het op veilig en gezond werken aankomt. Denk aan de Arbocatalogus, de Branche-RIE en allerhande hulpmiddelen.

Maar veiligheid blijft mensenwerk. En menselijk gedrag is vaak de zwakste schakel. Daar zit dus ook het grootste verbeterpotentieel. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen zich in een bedrijf veiliger gaan gedragen.
Om iedereen hierin te ondersteunen staat een flink aantal kosteloze trainingen en activiteiten voor bedrijven en werknemers in de installatiebranche op stapel.

U kunt zichzelf of anderen in uw bedrijf aanmelden voor:

Training Gedrag & Cultuur: communicatie op de werkvloer Leidinggevenden en KAM-coördinatoren bevinden zich op het terrein van veiligheid in een uitdagende positie: tussen medewerkers en directie. In een halve dag leren zij hier beter invulling aan te geven en het veiligheidsbewustzijn bij iedereen te verhogen.

Regietheater en ludieke acties
Medewerkers worden in een bijeenkomst op het bedrijf aan het denken gezet over veiligheid met regietheater en ludieke acties. Het regietheater kan ook aangevraagd worden door de ondernemingsraad of PVT.

Training Gedrag & Cultuur: voor ondernemingsraden en PVT's Ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen worden uitgedaagd de arbeidsveiligheid in het bedrijf te adopteren. Een praktische eendaagse training helpt hen dit onderwerp kritisch en opbouwend op te pakken.

Training: Hoe geef je een goede toolbox?
Ook de toolboxen krijgen een impuls. In een train-de-trainer wordt geleerd hoe je een korte en effectieve toolbox geeft en medewerkers echt betrekt. Deze nieuwe insteek maakt toolboxen niet alleen een stuk leuker maar leidt vooral ook tot een groter algemeen veiligheidsbewustzijn onder medewerkers.

Doorlichten van de veiligheidscultuur
Ten slotte gaan we de veiligheidscultuur van vijf bedrijven uitgebreid doorlichten. Daarop volgt een verbetertraject. De resultaten komen beschikbaar voor de hele branche. Want iedereen profiteert van veilig en gezond werken.