D66

dinsdag 20 december 2011

Europees betalingsverkeer makkelijker en veiliger

Het wordt voor consumenten en bedrijven makkelijker en veiliger om binnen Europa betalingen te doen. Dat zegt Europarlementariër Sophie in `t Veld, woordvoerder van de liberale fractie ALDE op dit onderwerp. Er komt vanaf 2014 één grensoverschrijdend systeem voor bankoverschrijvingen en automatische incasso's in de hele Europese Unie. In 't Veld: "Bij een interne markt hoort ook een interne markt voor betalingen. Waar grensoverschrijdend wordt gehandeld, moet grensoverschrijdend kunnen worden betaald. Het is de smeerolie van een goed functionerende economie."

IBAN

De Europese Raad, de Commissie en het Europees Parlement zijn het vandaag eens geworden over de 'Single Euro Payment Area' (SEPA). Vanaf 2014 vervallen de vertrouwde rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN, bestaande uit 18 cijfers en letters. De banken beloofden tien jaar geleden al het internationale systeem zelf tot stand te brengen. Daar zat echter geen schot in, daarom komt het initiatief nu van de Europese instanties zelf.

Sprong vooruit

"Voortaan kan iedereen in Europa zonder problemen geld overmaken en automatische incasso's instellen", verklaart In 't Veld. Het nieuwe betalingssysteem kan een flinke impuls geven aan de open Europese markt. "In tijden van krimp is dat verstandig en nodig. Vooral voor bedrijven die veel zakendoen in Europa is dit een sprong vooruit." Er komen heldere regels voor consumentenbescherming, zodat kopers met een gerust hart betalingen kunnen verrichten. Als er iets fout gaat, krijgen ze hun geld terug.

Internet

Door de snelle opkomst van internet heeft de internationale handel een vlucht genomen. De manier van betalen loopt echter nog steeds achter: het gaat moeizaam, handmatig en er is veel onduidelijkheid over veiligheid en rechtsbescherming. In 't Veld: "Stel je wilt een stoel kopen op de Duitse 'Marktplaats'. Veel consumenten deinzen daarvoor terug vanwege onzekerheid over de betaling. Met het besluit voor één Europees betalingssysteem worden deze problemen aangepakt."

Innovatie

Op initiatief van D66 wordt het nieuwe betalingssysteem makkelijk toegankelijk voor nieuwe aanbieders van betaaldiensten. Innovatieve diensten, zoals internetbetalen of betalen via de mobiele telefoon, moeten zonder al te veel problemen mee kunnen doen. Ook moeten de kosten die banken elkaar berekenen, omlaag. In `t Veld: "Dit is pure winst voor consumenten, voor bedrijven en voor de economie als geheel."

Minpunten

Behalve het goede nieuws zijn er volgens D66 ook enkele minpunten. De EU-lidstaten houden tot 2017 nog allerlei overgangsregelingen en uitzonderingsclausules voor de verschillende nationale systemen in stand. Banken mogen elkaar tot die tijd hoge kosten rekenen voor transacties en deze kosten worden doorberekend aan de klant. In 't Veld: "Deze Multilateral Interchange Fee had volgend jaar al moeten worden afgeschaft." D66 maakt zich daarnaast hard voor de meeneembaarheid van bankrekeningnummers bij wisseling van bank, zowel binnen Nederland als binnen de EU.