EBN

Grote belangstelling voor Gasopslag Bergermeer


* 20-12-2011

Drie gerenommeerde Europese energiebedrijven waaronder Statoil ASA (Statoil) en Vattenfall Energy Trading Netherlands N.V. (Vattenfall) zijn de eerste klanten van Gasopslag Bergermeer. Dat is de uitkomst van de open inschrijving voor opslagcapaciteit die TAQA Energy B.V. en projectpartner EBN B.V. in mei van dit jaar lanceerden. Het Noorse Statoil is een belangrijke leverancier op de Nederlandse gasmarkt met een marktaandeel van 10-15%. Het Zweedse Vattenfall is het bedrijf waar Nuon sinds 2009 deel van uitmaakt.

De drie partijen hebben gezamenlijk meer dan 90% van de nu beschikbaar gestelde 1 miljard kubieke meter (11 TWh) opslagcapaciteit vastgelegd. De capaciteit is vastgelegd in lange termijncontracten met looptijden van 4 tot 10 jaar vanaf april 2015. Het gaat om contracten met een vaste prijs en om contracten waarbij de prijs geïndexeerd is op het verschil tussen de zomer- en de winterprijs op de Nederlandse gashandelsplaats TTF.

Carl Sheldon, CEO Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA): ,,We zijn zeer verheugd dat we drie van Europaâs grootste energiebedrijven als eerste klanten voor Gasopslag Bergermeer mogen verwelkomen. De grote belangstelling bewijst bovendien dat er behoefte is aan seizoensopslag op de Noordwest Europese gasmarkt. Gasopslag Bergermeer levert daar op het juiste moment een belangrijke bijdrage aan.â

Jan Dirk Bokhoven, CEO EBN: ,,Wij willen zo goed mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden van de Nederlandse ondergrond, ook als de eigen gasproductie in de toekomst afneemt. Gasopslag Bergermeer is een prachtig voorbeeld van hoe dat kan. Door de deelname van EBN profiteert de Nederlandse maatschappij optimaal.â

Rune Bjørnson, Senior Vice President Natural Gas, Statoil: ,,Statoil is blij dat het een positie heeft verworven in Gasopslag Bergermeer. We zijn er van overtuigd dat deze gasopslag een belangrijke rol gaat spelen in de Europese gashandel.â

Stephen Asplin, Hoofd Vattenfall Energy Trading: ,,Gasopslag Bergermeer levert extra middelen voor Vattenfalls uitgebreide portfolio om leveringszekerheid van gas te verzekeren. Daarbij draagt het ook bij aan de liquiditeit en het functioneren van de Nederlandse gasmarkt.â

Met een werkvolume van 4,1 miljard kubieke meter (ofwel het gemiddelde jaarlijkse gasgebruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens) wordt Gasopslag Bergermeer de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa. Gasopslag Bergermeer verdubbelt de Nederlandse capaciteit voor seizoensopslag en levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de ambitie van Nederland om de Noordwest-Europese gasrotonde te worden. Daarbij is aardgas als schoonste fossiele energiebron de komende decennia ook van belang voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Aardgas is te mengen met biogas en altijd beschikbaar waardoor het de ideale flexibele aanvulling is op duurzame energiebronnen als wind en zon.

In januari 2012 behandelt de Raad van State de beroepschriften die tegen het Rijksinpassingsplan voor Gasopslag Bergermeer zijn ingediend. De uitspraak wordt verwacht in het voorjaar van 2012. De projectpartners TAQA Energy en EBN zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet. Het project heeft de steun van tien van de elf betrokken overheden en van het parlement. In mei van dit jaar verleenden de ministers Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de vergunningen voor het project. De contracten die nu gesloten zijn over opslagcapaciteit in Gasopslag Bergermeer zijn uiteraard onder voorbehoud van de uitspraak van de Raad van State.

Het project Gasopslag Bergermeer is een van de grootste private infrastructurele investeringen in ons land van dit moment. En als onderdeel van de gasrotonde is het ook een lange termijn investering in de Nederlandse economie. In totaal levert de aanleg van de gasopslag 3300 manjaren werk op, waarvan 2650 in Nederland. Op het hoogtepunt van de bouw werken er in de regio Alkmaar 1200 mensen aan Gasopslag Bergermeer.

Volgens planning wordt Gasopslag Bergermeer in 2014 in gebruik genomen en komt het volledige werkvolume in 2015 beschikbaar.