Plan Nederland

Beschuit met roze muisjes voor Rutte

20 december 2011

Vandaag eet premier Rutte beschuit met roze muisjes. Het beschuitje wordt hem aangeboden namens duizenden Nederlandse meisjes die de `geboorte' vieren van Wereldmeisjesdag. Ze bedanken de premier voor zijn inzet voor de totstandkoming van de internationale dag voor meisjes. Maandagavond stemde de Algemene Vergadering van de VN voor een voorstel van Plan om 11 oktober uit te roepen tot Wereldmeisjesdag.

Een jaarlijkse Wereldmeisjesdag is bedoeld om de achtergestelde positie zichtbaar te maken waarmee meisjes in grote delen van de wereld te maken hebben. 'In Nederland hebben de meeste meisjes het goed, maar in veel andere landen leiden ze een rotleven door armoede en discriminatie', zegt Lisa Kos, een van de meiden die Rutte vandaag met een beschuitje verrassen.

In de afgelopen vier jaar hebben meiden en jonge vrouwen uit 70 landen bij hun regeringen en de VN gelobbyd om Wereldmeisjesdag in het leven te roepen. Ze werden daarbij geholpen door Plan en BN'ers als Giovanca en Tess Milne. Maandagavond Nederlandse tijd werden hun inspanningen beloond door de vergadering van 193 lidstaten in New York.

Plan heeft sinds 2007 vijf `Because I am a Girl'-rapporten uitgebracht over de positie van meisjes wereldwijd, waarin vooral meisjes zelf aan het woord komen. Het beeld dat daaruit naar voren komt is schokkend: meisjes worden in veel landen structureel achtergesteld. Meisjes zijn de grootste slachtoffers van de wereldwijde armoede, ze krijgen minder te eten, zijn vaker ziek en gaan minder naar school dan jongens. Veel meisjes worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en krijgen voor hun achttiende hun eerste kind.
""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766