Gemeente Eindhoven

Kapvergunning aangevraagd voor populieren langs Beatrixkanaal Een hevige storm heeft afgelopen zomer (28 juni) zijn sporen achtergelaten langs het Beatrixkanaal. Veel van de populieren zijn onherstelbaar beschadigd. Hoezeer de gemeente Eindhoven het ook betreurt; zij ziet geen andere oplossing dan de populieren te rooien. De werkzaamheden op Eindhovens grondgebied starten maandag 2 januari. Die op Bests grondgebied na afgifte van de vergunning.

Veiligheid

De gevaarlijkste situaties zijn inmiddels opgelost maar veel bomen zijn instabiel geworden en hebben daardoor een verhoogd risico op omwaaien. Langs de fietspaden en wegen in de omgeving van het Beatrixkanaal, zijn de bomen zoveel mogelijk veiliggesteld maar loshangende takken en dood hout blijven gevaar opleveren voor passanten. Ook hebben veel bomen schade die niet direct zichtbaar is zoals: stamscheuren, schade aan de stamvoet en holten.

Best en Eindhoven

Omdat een groot gedeelte van de bomen op Bests grondgebied staat maar onder beheer van de gemeente Eindhoven valt, heeft de gemeente Eindhoven bij de gemeente Best een kapvergunning aangevraagd. Het gaat om 1400 bomen binnen de gemeentegrenzen van Best. In totaal gaat het om ruim 1800 populieren. Over de kap en herplant is overleg gevoerd met de gemeente Best, IVN Best, de Populieren coöperatie, de Heemkundekring, het Ondernemerscollectief Parkmanagement, NH Hotel Best en het Bewonersoverleg Batadorp.

Herplant

De huidige populieren vormen een karakteristieke lijn in het landschap en accentueren het Beatrixkanaal. Deze lijn is een `landmark' in het landschap en daarmee belangrijk voor de oriëntatie. Daarom is ervoor gekozen om weer populieren terug te planten. De keuze is gevallen op de populierensoort Populus x canescens. Deze boom heeft een parkachtige uitstraling, is een goede windvanger en heeft een mooie grijze bast. De bomen worden in dubbele rijen, op 12 meter afstand van elkaar geplant zodat zij ongehinderd kunnen uitgroeien tot grote gezonde populieren.