Groen!

EU-regeringen drukken ondertekening ACTA door, ondanks grote bezwaren

door Bart Staes (Europese fractie) op 16 december 2011 in "Democratie en overheid"

De regeringen van de EU-landen hebben vandaag besloten tot ondertekening van het uiterst omstreden ACTA-verdrag, waarover sinds 2008 in het geheim werd onderhandeld.

Het verdrag over de bescherming van octrooi en auteursrecht zal tijdens de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie door de EU worden ondertekend. Bart Staes (Groen! Europarlementslid) is verbolgen over de aanstaande ondertekening.

"Stilletjes brengen de Europese regeringen de goedkeuring van ACTA weer een stap dichterbij," zegt Staes. "Dat past op een enge manier uitstekend bij het geheimzinnige gedoe rond de totstandkoming van dit ongewenste verdrag. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat ACTA links en rechts grondrechten schendt in een poging om verouderde verdienmodellen van grote bedrijven overeind te houden. Ook zijn er vragen over de rechtmatigheid van de geheimhouding van onderhandelingsdocumenten."

"ACTA dreigt internetproviders in de rol van politieagent te dwingen. Ze komen onder druk te staan om mee te werken aan het straffen van hun eigen klanten als die auteursrechtelijk beschermd werk downloaden," vervolgt Staes. "Daarbij wordt nauwelijks rekening gehouden met de rechten van burgers, zodat het heel moeilijk wordt om je succesvol te verzetten tegen overtrokken schadeclaims van de entertainmentindustrie. Ook het verstrekken van goedkope medicijnen in ontwikkelingslanden wordt frustrerend door ACTA. Het verdrag is slecht voor de innovatie, slecht voor onze concurrentiepositie en slecht voor de informatievrijheid en privacy van burgers."

Na de ondertekening zal ACTA voor goedkeuring worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de nationale parlementen van de 27 EU-landen. Staes: "De Groene fractie verlangt dat het Europees Parlement de impact van ACTA op onze grondrechten eerst laat toetsen door de meest gezaghebbende instelling, het Europees Hof van Justitie".

Dossier van de Groene Fractie in het Europees Parlement over ACTA Studie over de impact van ACTA op grondrechten
Studie over de impact van ACTA op medicijnen

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-eu-regeringen-drukken-ondertekening-acta-door-ondan ks-grote-bezwaren_2483.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_f aces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80&appId=27655 6572364194

Contact: Bart Staes -