CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Joden welkom in Tunesië

di 20-12-2011

De nieuwe Tunesische president Moncef Marzouki heeft gezegd dat de Joden in Tunesië volwaardige staatsburgers zijn en dat degenen die gevlucht zijn, mogen terugkeren. De Israelische vice-premier Silvan Shalom riep op 6 december de overgebleven Joden in Tunesië op om naar Israel te emigreren nu de Islamistische partij Ennahda de verkiezingen heeft gewonnen.

Een aantal prominente Tunesische Joden heeft Shalom's oproep afgewezen, maar dat was voor de Tunesische televisie. De meeste mensen wilden geen commentaar leveren of zeiden dat ze hoopten dat de overgang naar democratie in Tunesië zou lukken.

President Marzouki's opmerkingen, die hij maakte tegen opperrabijn Haim Bittan, komen op een zeer belangrijk moment. Marzouki's centrum-linkse partij werd jarenlang onderdrukt door het regime van Zine El Abidine Ben Ali en hij werd zelf verbannen door de voormalig dictator. Hij weet dus als geen ander wat onderdrukking betekent.

Zoals vele Arabische landen was er in Tunesië een grote Joodse gemeenschap tot na de Tweede Wereldoorlog. In 1948 waren er nog circa 105.000 Joden in Tunesië, maar nadat het Franse protectoraat eindigde in 1956 werden er anti-Joodse wetten ingevoerd en begon de emigratie van Joden naar Israel en Frankrijk. In 1967, na de Zesdaagse Oorlog werden er aanslagen gepleegd op Joodse doelen en versnelde de emigratie. Vandaag de dag zijn er nog circa 1.500 Joden in Tunesië, voornamelijk in Tunis en in Djerba.