Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerste Editie Erasmus Student Journal of Philosophy verschenen

Beste essays filosofiestudenten gebundeld

Op vrijdag 16 december 2011 is de eerste editie van het Erasmus Student Journal of Philosophy (ESJP) online verschenen. In het ESJP zullen voortaan halfjaarlijks de beste filosofische essays van studenten aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam worden gepubliceerd.

Door studenten uit te dagen om te publiceren, kennis te laten maken met het beste werk van mede-studenten en zo te stimuleren om onderling ideeën uit te wisselen, hoopt het ESJP het filosofische klimaat aan de Faculteit der Wijsbegeerte verder te verrijken. Daarnaast zet het ESJP zich in om het beste werk van onze studenten bij een breder intellectueel publiek onder de aandacht te brengen.

De inhoud van het ESJP komt tot stand op basis van een nauwe samenwerking tussen studenten en docenten. Docenten nomineren de beste essays die voor hun vak(ken) zijn geschreven, de redactie (bestaande uit studenten) selecteert daaruit de essays die in aanmerking komen voor publicatie en stuurt deze voor double-blind peer review naar minstens één andere docent en twee redactieleden die optreden als referent. Genomineerde essays worden alleen gepubliceerd wanneer ook het advies van deze referenten (voorwaardelijk) positief is en hun commentaar door de auteur naar tevredenheid van de redactie wordt verbeterd.

Onze eerste editie bestaat uit vijf sterk geschreven essays waarin de auteurs op kritische en originele wijze het werk van gevestigde filosofen of bepaalde stromingen in de filosofie onder handen nemen. Zo stelt Mara van der Lugt bijvoorbeeld dat de wijze waarop filosofen - met name in het vrije wil debat - vaak gebruik maken van introspectie een vertekend beeld geeft van onze normale zelf-ervaring en laat Elize de Mul zien hoe de hermeneutische theorieën van Schleiermacher, Dilthey, Gadamer en Derrida zelf kunnen worden geïnterpreteerd als verschillende vormen van spel in een omvattender spel der betekenissen.

Op vrijdag 16 december 2011 overhandigde hoofdredacteur Daan Gijsbertse op de kerstborrel van de Faculteit der Wijsbegeerte in Café Boudewijn een speciaal voor deze gelegenheid gedrukte uitgave van de eerste editie van het ESJP aan decaan prof. dr. Wiep van Bunge.