Warchild


Hip-Hop-Hit over kinderrechten in Congo

19 december 2011 - Jean Marc en Didyak Munya in de opnamestudio Het is 2009. Je bent een country director voor War Child in de Democratische Republiek Congo. Je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren om oorlogskinderen uit Kinshasa een kans te geven zichzelf uit te drukken. Op een feestje kom je de Congolese rapper Didyak Munya tegen. Je bent groot hip-hop fan. Het klikt meteen. Wat doe je?

Precies. Je gaat samen Didyak Munya rapbattles organiseren in de straten van Kinshasa. Met de rapper als ceremoniemeester worden het zeer succesvolle battles. Soms zijn er wel 500 kinderen aanwezig. Fantastisch natuurlijk. Maar het wordt nog beter.

Een hoger doel
Er is net een nieuwe kinderwet in Congo aangenomen. In de wet staat bijvoorbeeld dat kinderen niet meer samen met volwassenen in een cel gegooid mogen worden. Helaas weten weinig politie-agenten en rechters af van de wet. Kinderen worden nog steeds als volwassen berecht.

Met de populariteit van de rapbattles als wapen trekt War Child ten strijde. De beste battle-rappers nemen samen met Didyak Munya een plaat op. `Code de loi' (wetboek). Daarin wordt het belang van de wet uitgelegd.

Een hit in Congo
Als snel is Code de Loi in heel Congo te horen via V.N radio. Andere stations staan te dringen om het nummer over te nemen. Een hit is geboren. Waar een hit is, is een clip. Er wordt zendtijd ingekocht.

Code de Loi wordt populair. De clip is de hele dag op TV te zien. En iedere keer als het nummer op TV komt, worden kinderrechten besproken. Zelfs in rapprogramma's.

Wat kan jij doen?
Met een minimale inzet hebben we in Congo op creatieve wijze duizenden mensen weten te bereiken. Samen met onze Friends kan jij ervoor zorgen dat we projecten als deze kunnen blijven doen.

We vragen je niet het podium te beklimmen. Je hoeft ook geen verse battle-rap in te sturen. (Dat mag natuurlijk wel). We vragen je wel Friend te worden. Zo kunnen wij ons creatieve werk in Congo en elf andere landen voortzetten. Dus Word Friend en help mee!