Productschap Diervoeder

20/12/2011

Productschap Diervoeder betreurt uitkomst stemming Tweede Kamer

Vanmiddag is in de Tweede Kamer gestemd over een motie voor opheffing van o.a. het Productschap Diervoeder. Deze motie is aangenomen door de leden van de Tweede Kamer. Het is jammer dat een aantal leden van de Tweede Kamer niet heeft geluisterd naar de talloze oproepen vanuit bedrijfsleven, werkgevers- en werknemersorganisaties. Oproepen waarin altijd werd gepleit voor het behoud van productschappen.

Die oproep deden zij niet voor niets. De productschappen regelen immers zaken die voor de samenleving als geheel en de Nederlandse agro- en foodsector in het bijzonder, van groot belang zijn. Zaken als voedselveiligheid, plant- en diergezondheid, economie en werkgelegenheid en de ontwikkeling van topsectoren blijken bij de productschappen in goede handen. Met de productschappen heeft de sector al meer dan zestig jaar een vertrouwd instrument in handen. Een instrument dat er toe heeft bijgedragen dat de agro- en foodsector de grootste werkgever is geworden in Nederland en de tweede landbouwexporteur ter wereld. Bij opheffing van productschappen zou het de sector onnodig lastig worden gemaakt om deze positie te handhaven.

Het Kabinet is nu aan zet en zal moeten bepalen hoe zij omgaat met de aangenomen motie. Een motie die eerder al door minister Kamp werd afgeraden. Dat was een verstandig advies, want met het Kabinetsstandpunt PBO op zak heeft de Minister een goed voorstel in handen voor gemoderniseerde productschappen. Productschappen die dankzij dat voorstel ook in de toekomst hun functie voor de sector waarvoor zij zijn ingesteld kunnen blijven bewijzen. De reactie van ons bedrijfsleven die gisteren en vandaag breed in de media werd gepubliceerd spreekt in dat opzicht voor zich.