Academisch ziekenhuis Maastricht

Nieuwbouw Maastricht UMC+ wordt duurzaam gebouwd Publicatiedatum: 20-12-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 20-12-2011

De nieuwbouw van het Maastricht UMC+ aan de Verheylaan zal duurzaam gebouwd gaan worden. Daartoe is maandag 19 december 2011 in Maastricht een zogeheten BREEAM NL Bespoke -overeenkomst getekend tussen de opdrachtgever, drs. L. Brans Brabant namens de raad van bestuur van het Maastricht UMC+, en Maarten Dansen namens de DGBC, de Dutch Green Building Council.

Het Maastricht UMC+ nam eerder dit jaar twee nieuwe gebouwen in gebruik, het Oogziekenhuis Maastricht UMC+ (gevestigd in de zuidelijke Pélerin-toren) en de Van Kleeftoren (de bestuurstoren). Het gebouw aan de Verheylaan is het laatste in de nieuwbouw die enkele jaren geleden begon met de uitbreiding van het Noord-Gebouw (Klinische Genetica). Het hele nieuwbouw- en verbouwproject van de afgelopen jaren omvatte onder meer kantoor-, zorg-, en laboratoriumfuncties. In de ontwerp- en uitvoeringsperiode van 2008 t/m 2015 wordt in totaliteit een nieuwbouw van ca. 33.000 m² en een verbouw van ca. 12.000 m² gerealiseerd.

'Verheylaan 10' De nieuwbouw 'Verheylaan 10' krijgt in totaal een oppervlakte van ca 22.000 m² met in totaal 8 bouwlagen tellen (-1 t/m nivo 6) en zal middels een serrehal worden verbonden met het bestaande hoofdgebouw. Er komen onder meer een uitbreiding van de poli, 12 operatiekamers) en een MRI-afdeling. Naar verwachting wordt ultimo 2012 effectief begonnen met de nieuwbouw die rond medio 2015 klaar moet zijn.

BREEAM NL Bespoke Duurzaam bouwen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Een belangrijke ontwikkeling op dat gebied in Nederland is de introductie van BREEAM NL geweest. BREEAM NL is een certificeringsmethodiek voor duurzame gebouwen. In 2009 heeft de Dutch Green Building Council (DGBC, een onafhankelijke stichting) BREEAM NL voor nieuwbouw en grootschalige renovatie gelanceerd. Sinds januari 2011is het mogelijk om bijna elk gebouwtype onder BREEAM NL te certificeren. Zo ook ziekenhuizen en andere zorg huisvesting. Dit gebeurt door middel van een maatwerk-aanpak, de BREEAM NL Bespoke procedure, waarbij Maastricht UMC+ en RO groep in samenwerking met DGBC beoordelingscriteria ontwikkelt die passen bij het gebouw en de functies daarin. Deze maatwerk aanpak is bij uitstek geschikt voor complexe, multifunctionele gebouwen zoals ziekenhuizen. RO groep verzorgt naast het gedelegeerd opdrachtgeverschap voor het Maastricht UMC+ de rol als BREEAM expert.

Voor de duurzame bouw van 'Verheylaan 10' tekenden drs. L. Brans Brabant, raad van bestuur Maastricht UMC+ (rechts), en M. Dansen, projectmanager DGBC onder toeziend oog van (vlnr) mw E. Hofs (Maastricht UMC+), T. Bonnemayers (Architecten aan de Maas) J. Stevens (RO groep, W. Kleijnen (Adviesbureau Brekelmans); B. Habets (RO groep,) en R. Heuts (Maastricht UMC+).

Artist impression Voor een artist impression van de nieuwbouw van het Maastricht UMC+ klik hier. Het gebouw 'Verheylaan 10' ligt in de slideshow rechtsboven.