Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Burgerleden in Monumentencommissie

Gemeente Stichtse Vecht hecht veel waarde aan het behoud van de 825 monumenten binnen haar gemeentegrenzen. Daarom is ervoor gekozen om de monumentencommissie onder te brengen bij Welstand en Monumenten Midden Nederland (WMMN). Daaraan is onlangs uit elk van de voormalige gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen een burgerlid en een plaatsvervangend burgerlid toegevoegd. Op deze manier blijft ook de lokale expertise behouden en geborgd.

Uit Loenen aan de Vecht zijn twee oud-commissieleden benoemd, en uit Breukelen en Maarssen elk twee leden van de locale Historische Kring. Zo hebben de Historische Kring en het Cultuurplatform Vechtstreek een duidelijke plek gekregen in de monumentencommissie.

De monumentencommissie brengt gevraagd en ongevraagd advies uit over wijzigingen, verplaatsing en sloop van gemeentelijke en rijksmonumenten. Daarnaast fungeert de commissie als adviseur bij het opstellen van beleid over cultureel erfgoed, bij het aanwijzen van panden met een monumentenstatus of van een beschermd dorps- of stadsgezicht. Bij nieuwe bestemmingsplannen kijkt de monumentencommissie mee naar de gebiedsindelingen en de voorschriften die daar moeten gelden.