Nieuw-Vlaamse Alliantie


origine

Toegang tot gezondheidszorg vergemakkelijken voor mensen van vreemde origine

klok 20 december 2011

N-VA-Kamerlid Reinilde Van Moer wil mensen van vreemde origine helpen in de gezondheidszorg, op voorwaarde dat er voldoende plichten op het terrein worden vervuld. Via twee voorstellen wil Van Moer het systeem van "interculturele bemiddeling" in de gezondheidszorg bijsturen om de mogelijkheden ervan maximaal te benutten. Het gekende verhaal van rechten en plichten vormt de rode draad door haar voorstellen. "De bemiddeling in de zorg is een positief gegeven dat we moeten koesteren, maar waar we wel objectief mee moeten omgaan. Dit betekent enkel inzetten waar nodig en de kansen die er liggen ook volop benutten," aldus Reinilde Van Moer.

"De instroom van vluchtelingen is al jarenlang enorm. De talrijke nieuwkomers dienen in Vlaanderen het inburgeringstraject te volgen en de taal te verwerven. Het spreekt voor zich dat deze mensen niet van vandaag op morgen het Nederlands onder de knie hebben, laat staan thuis zijn in ons complex gezondheidszorgsysteem. Om hen te helpen in hun contact met de zorgverstrekkers, en omgekeerd, om zorgverstrekkers te helpen bij het stellen van de juiste diagnose, bestaat het systeem van interculturele bemiddeling", zegt Reinilde Van Moer. "Dit systeem verdient volgens mij bijsturing en daarom diende ik onlangs twee voorstellen in om het roer om te gooien."

Zo is het vandaag voor nieuwkomers mogelijk om onbeperkt gratis beroep te doen op deze bemiddelaars: "Ik pleit ervoor dit gratis gebruik te limiteren en het eigen aandeel in de kosten stelselmatig te laten toenemen. Zo kunnen de nieuwkomers die de hulp echt nodig hebben, ook daadwerkelijk geholpen worden, en krijgen diegenen die hier al wat langer zijn een extra prikkel om zich te integreren", aldus Reinilde Van Moer. "Dit sluit bovendien ook naadloos aan bij het inburgeringstraject."

De bemiddelaars moeten voor Van Moer ook mee met hun tijd. Het systeem van videoconferentie toont ook in de gezondheidszorg enorme mogelijkheden: "Door het systeem van videotolken kunnen bemiddelaars met behulp van enkel een laptop en een webcam ook in andere ziekenhuizen en op de eerste lijn ingezet worden. Ga eerst langs bij de huisarts moet het motto zijn", verduidelijkt Van Moer. "Zo moet een nieuwkomer niet langer rekenen op puur geluk om een bemiddelaar van zijn taalgroep in het ziekenhuis aan te treffen. Ook kunnen de bemiddelaars hierdoor aan hun patiënten het belang van een vaste huisarts duidelijk maken." Auteur(s): Reinilde Van Moer, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be