Gemeente Aalsmeer

Noodhulpbureau: Stichting Urgente Noden Aalsmeer

Oprichting Noodhulpbureau: Stichting Urgente Noden Aalsmeer

In november 2011 hebben zes enthousiaste en sociaal bewogen aalsmeerders de handen in elkaar geslagen en het noodhulpbureau: Stichting Urgente Noden Aalsmeer (SUNA) opgericht. Het doel van de stichting is om mensen in Aalsmeer en Kudelstaart te steunen die, ondanks alle wettelijke regelingen, tussen wal en schip dreigen te raken.

Het noodhulpbureau zal niet zelf contact hebben met de mensen die hulp nodig hebben. Dit kan uitsluitend gedaan worden door een hulpverlener of hulpverlenende instantie zoals artsen, maatschappelijk werk, thuiszorg, Vita Welzijn en Advies etc. Deze hulpverleners kunnen de problemen bij het Noodhulpbureau aangeven waarna het bureau kijkt of directe hulp noodzakelijk is.

Wethouder Ad Verburg: `Ik ben erg blij met de oprichting van het Noodhulpbureau. In 2008 heeft gemeenteraad besloten om een reserve voor het minimabeleid in te stellen. Dit bedrag kwam van een afkoopsom van CAIW. Daarbij heeft de gemeenteraad besloten dat uit solidariteitsoverwegingen het belangrijk was dat een deel van deze reserve beschikbaar bleef voor de minima of voor mensen die net buiten de bijstandsregeling vallen. De Gemeente Aalsmeer heeft voor de komende jaren 15.000 euro beschikbaar gesteld'.

Landelijke Stichting

Zeker 70 duizend huishoudens in Nederland komen jaarlijks in een urgente noodsituatie, terwijl voorliggende voorzieningen, zoals de Wet Werk en Bijstand niet of niet tijdig beschikbaar zijn. Om een achtervang te zijn voor deze schrijnende situaties is landelijk de Stichting Samenwerking Urgente Noden (SSUN) opgericht. In veel steden en dorpen zijn al plaatselijke noodhulpbureaus opgericht. Daar sluit Aalsmeer zich nu bij aan.