Vrije Universiteit Amsterdam

God herinert: theologische grondslag van herinnering


* Startdatum: 20-12-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: God Remembers. Towards a Theology of Remembrance as a Basis of Reconciliation in Communal Conflict


* Spreker: B.J. Pakpahan


* Promotor: prof.dr. E.G. Singgih prof.dr. E.A.J.G. van der Borght


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Het proefschrift van Binsar Pakpahan gaat over één ding: vergeten is menselijk, maar God vergeet niets. God onthoudt. God Remembers (God Herinnert) is een zoektocht naar een theologische grondslag van herinnering bij een groepsconflict.

Hoe kunnen we aan het verleden conflict denken zonder het om te laten slaan in een negatieve herinnering die kan leiden tot wraak en eeuwig cirkel van geweld? De theologie van herinneren kan een bijdrage zijn van de kerk voor de herinnering van het leed van de wereld. Deze theologie is effectief ook in de liturgie om de sterke theologische basis zonder enig willekeurig doel. Want juist in de theologie van de herinneren wordt de kerk gevraagd om als institutie te handelen die leed herdacht en zich niet als instant oplossing voor het leed opgooit. Daarom is de kerk alert als memoria passionis binnen eigen context die dat herinnert binnen een groter context. Er komt dan een gemeenschappelijk herinneren dat God onthoudt.

De transformatie van negatieve gedachten naar positieve wordt bij iedere Eucharistiefeest opnieuw beleefd, waar dader en slachtoffer samen herinneren met de gemeenschap van gelovigen. Het samenzijn in de Eucharistieliturgie brengt onze herinneringen bij God. Zodra wij weten dat God onthoudt kent onze herinnering ook een andere betekenis. Onze herinnering wordt de herinnering aan God, die aanwezig is, die ons onthoudt, die onze situatie kent. Zodra wij deze waarheid beseffen kunnen wij kiezen om onze herinnering los te laten of om die te herinneren met een nieuwe betekenis.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam