Vrije Universiteit Amsterdam

Het lopen met knieartrose vóór en na een operatie met knievervanging


* Startdatum: 20-12-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Gait Characteristics in Knee Osteoarthritis Patients. Before and After Knee Replacement


* Spreker: H.R. Fallah Yakhdani


* Promotor: prof.dr. J.H. van Dieën


* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een toenemend aantal ouderen lijdt aan knieartrose met pijn en functiebeperkingen. Hamid Reza Fallah Yakhdani onderzocht functiebeperkingen vóór en na een operatie met knievervanging voor artrose.

Patiënten lopen meestal langzamer dan gezonde mensen. Het blijkt dat de loopsnelheid tot ongeveer een jaar na de operatie toeneemt, mogelijk genoeg om tot het niveau van gezonde leeftijdsgenoten terug te keren. Fallah Yakhdani volgde een patiëntengroep vóór en na knievervanging en vergeleek hen met gezonde leeftijdsgenoten. De bewegingsfuncties van de patiënten verbeterden na de operatie, maar dikwijls niet tot het niveau van gezonde leeftijdsgenoten. Dit is van belang voor het informeren van patiënten over de te verwachten, gemiddelde functionele gevolgen van knievervanging.

Patiënten die tijdens het lopen zeer variabel bewegen vallen vaker, maar in de knieartrose groep liepen de patiënten met preciezere kniebewegingen in het aangedane been, wat verrassenderwijs berustte op het vergroten van de stijfheid van het andere been. De bewegingen van dit gezonde been waren minder stabiel en verbeterden na de operatie. Links-rechts instabiliteit van de rompbewegingen tijdens het lopen is een belangrijke risicofactor voor vallen. Gezonde ouderen lossen dat op door de staptijd te verkorten en de stapbreedte te vergroten. Patiënten met knieartrose gebruiken een andere strategie. Zij hellen doorgaans met de romp over naar opzij, vermoedelijk om de belasting van het aangedane been te verminderen. Voor valpreventieprogramma's is het belangrijk om te begrijpen dat overhellen met de romp tijdens het lopen de pijn kan verminderen maar de balansproblemen zal vergroten.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam