Gemeente Nijmegen

persBERICHT
Datum Nummer persbericht 20 december 2011 111220R

College stopt voorbereidingen Topsport- en Innovatiepark

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 december 2011 besloten de gemeenteraad voor te stellen te stoppen met de voorbereidingen van het Topsport- en Innovatiepark (TIP) dat in het Goffertpark zou moeten verrijzen. De gemeenteraad is per brief ingelicht.

De afgelopen maanden is diepgaand onderzoek verricht naar de haalbaarheid van het TIP. Met de beoogde partners uit de medische sector (Universitair Medisch Centrum, Sint Maartenskliniek en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis), de sport (NEC, Vocasa, Magixx Playing for Kids Rights, Hazenkamp en Stichting Top Judo Nijmegen) en het onderwijs (HAN) zijn veel gesprekken gevoerd.

Medisch
De medische sector geeft aan nog steeds een meerwaarde te zien in samenwerking en zij onderschrijven de TIP-ambitie van harte. Maar ook geeft men aan nu met elkaar geen haalbaar plan voor het TIP te kunnen opstellen dat leidt tot concrete resultaten. Dit betekent dat aan een voorwaarde die de gemeenteraad heeft gesteld, te weten meerjarige huurcontracten cq een bijdrage in de investeringen, niet kan worden voldaan. Ook bij deze instellingen speelt nadrukkelijk mee dat men te maken heeft met bezuinigingen en een concentratie op kerntaken.

Sport
Sportclubs geven de laatste tijd steeds meer signalen af dat het functioneren voor hen als sportvereniging steeds lastiger wordt. Dit in verband met de economische crisis in zijn algemeenheid en in relatie tot de sponsoring in het bijzonder. Bij NEC zijn inmiddels de plannen voor uitbreiding van het stadion bijgesteld en gaat het college in gesprek over alternatieven voor een kwalitatieve verbetering van het stadion. Dit zou los van het TIP kunnen worden opgepakt.

Onderwijs
Het college was in gesprek met de HAN die de bereidheid had uitgesproken om mee te investeren in het vastgoed en mogelijk ook mee te gaan doen in de exploitatie. Deze gesprekken worden nu gestaakt. Wel zal het college in overleg met de HAN gaan onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn voor het realiseren van een toplocatie voor onderwijs met bijbehorende sportaccommodaties.

Gevolgen
Door het op dit moment ontbreken van geconcretiseerde plannen viel de basis onder de subsidieaanvragen bij EFRO en provincie (in totaal ¤ 15 miljoen)) voor een groot deel weg. Uit gesprekken met zowel EFRO als provincie bleek ook dat de kans op een substantiële financiële bijdrage klein was, mede ook door het grote aantal subsidieaanvragen.

Tenslotte heeft de economische crisis consequenties voor de financiële positie van Nijmegen. Dit heeft ook een rol gespeeld in de beslissing om niet door te gaan met het TIP.

Al deze factoren bij elkaar opgeteld maakten de haalbaarheid van het TIP in de ogen van het college niet meer mogelijk. In januari zal het college een uitgebreide toelichting geven op de afgelopen maanden en een voorstel hoe om te gaan met de (financiële) gevolgen van dit besluit naar de raad sturen.