Gemeente Utrecht

2011 145

(ingekomen 28 november 2011 en antwoorden door het college verzonden op 20 december 2011)

SCHRIFTELIJKE VRAGEN Vragen van B. Dibi

Schriftelijke vragen over het toenemende gebruik van de Waterpijp (Shisha) onder jongeren De PvdA-fractie maakt zich grote zorgen over het toenemende gebruik van de waterpijp onder jongeren. Vanuit verschillende hoeken krijgt de fractie signalen dat het gebruik van Shisha door jongeren drastisch aan het toenemen is, ook al op de jonge leeftijd van 12,13 jaar. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van het gebruik van de waterpijp, ook ouders hebben vaak geen weet van de gevolgen. (ernstige gezondheidsrisico's). Een waterpijp is makkelijk te verkrijgen, ook de tabak, de kooltjes en de smaken zijn te koop in de winkel. Zo weten we dat bijvoorbeeld in verschillende wijken er vaak in groepjes in parken gerookt wordt. Dit wordt gezien als een leuke, ontspannende activiteit die geen kwaad kan. Een jongere vertelt: "het kan geen kwaad, het is gewoon een smaakje". Een andere jongen vertelt dat hij vaak in Shisha lounges komt en dat veel van zijn vrienden dit ook doen. Soms al op jonge leeftijd. Deze ontwikkeling baart de PvdA grote zorgen: het roken van Shisha is nog ongezonder dan het roken van sigaretten:1 uur Shisha roken staat gelijk aan het roken van 100 tot 200 (!) sigaretten. De combinatie van kooltjes en tabak maakt het roken van Shisha extra ongezond. Daarnaast is het ook zo dat jongeren ook de waterpijp van anderen gebruiken. Hierdoor wordt het risico verhoogd op infectieziekten zoals herpes en hepatitis. Het verbaast de PvdA fractie ook hoe weinig de jongeren en hun ouders weten van het Shisha gebruik. Dit brengt de PvdA- fractie tot de volgende vragen: 1. Bent u op de hoogte van bovenstaand probleem?

Nee, noch nationaal noch in de gezondheidsmonitor van de GG&GD wordt het gebruik van de waterpijp gemeten. We weten wel dat er meer signalen over het gebruik van de waterpijp binnenkomen bij het veldwerk van de GG&GD, Stichting Voorkom en Centrum Maliebaan. Volgens de Utrechtse preventie- en veldwerkers gebeurt het roken van waterpijp vooral door jongeren boven de 16 jaar en volwassenen. Gebruik door 12 -13 jarigen komt volgens hen weinig voor. Het roken van waterpijp op straat en in parken komt volgens de preventie- en veldwerkers weinig voor. Sinds het rookverbod in horeca (2008) is sprake van een groei van het aantal shisha-lounges. 2. Bent u het met de PvdA eens dat het roken van Shisha onder jongeren een trend aan het worden is die steeds grotere vormen aanneemt?

Nee, op grond van wat er bekend is over het gebruik van de waterpijp in Nederland en Utrecht is het nu niet mogelijk een uitspraak te doen of we hier te maken hebben met een trend. 3. Bent u het met ons eens dat het roken van Shisha gezondheidsrisico's met zich meebrengt?

Ja, op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur is het aannemelijk te veronderstellen dat het gebruik van shisha op zichzelf gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De mate waarin is op basis van de beschikbare literatuur niet aan te geven. 4. Zijn er door het college acties ondernomen om de negatieve gevolgen van het gebruik van de Shisha onder de aandacht te brengen van jongeren? Zo ja, welke acties zijn dit? Zo nee, bent u bereid om dit probleem aan te gaan pakken door bijvoorbeeld in te gaan zetten op preventie en voorlichting?

Ja, door het veldwerk van de GG&GD en in de voorlichtingen van Centrum Maliebaan



(preventielessen op scholen, veldwerk, opvoedcursussen) en Stichting Voorkom wordt aandacht gegeven aan de waterpijp. De boodschap is dat het gebruik van de Shisha, anders dan sommigen denken, schadelijk is. 5. Hoeveel Shisha lounges telt Utrecht? Klopt het dat hier vrijuit Shisha gerookt wordt? Klopt het dat veel (minderjarige) jongeren deze lounges bezoeken?

Er zijn ongeveer 15 shisha-lounges in Utrecht. Dit aantal wisselt. Hier wordt vrijuit waterpijp gerookt, zij het niet door alle bezoekers. Daarnaast zijn er een aantal eetgelegenheden die een shisha-ruimte hebben, op dit moment 2 tot 4 gelegenheden. Shisha-lounges zijn vrij toegankelijk voor iedere leeftijd. Volgens het veldwerk verblijven er ook kleine aantallen minderjarige jongeren. Zij roken niet allemaal. Een enkele lounge hanteert een minimale toegangsleeftijd. 6. Kunt u aangeven welke acties de inspectie onderneemt in het kader van de handhaving van de tabakswet (bij deze Shisha lounges), mede in relatie tot minderjarigen?

Nee, de handhaving van de Tabakswet is een bevoegdheid van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). 7. Welke actie onderneemt u met betrekking tot controle van de vergunning?

De gemeente onderneemt hierop geen actie, omdat het geen gemeentelijke bevoegdheid betreft. Wel zal wethouder Everhardt contact laten opnemen met het VWA om te bespreken op welke wijze het VWA handhavend optreedt dan wel zal optreden. 8. Kunt u aangeven of u afgelopen jaren waarschuwingen heeft moeten geven of vergunningen hebt moeten intrekken wegens het niet naleven van de criteria m.b.t. het roken van Shisha in deze lounges? Zo ja, hoeveel waren er dit?

Nee, geen waarschuwingen, intrekkingen of andere handhavingsacties vanwege het ontbreken van gemeentelijke bevoegdheid.






---- --