Outdoormerk Patagonia steunt foie gras-industrie


AMSTERDAM, 20111220 -- Het outdoormerk Patagonia promoot zichzelf als een duurzaam en milieuvriendelijk merk. Maar als het gaat om de dons die het voor zijn producten gebruikt, is het bedrijf alles behalve duurzaam, want de dons is afkomstig uit de foie gras-industrie.

Miljoenen ganzen lijden voor de delicatesse foie gras, wat niets anders is dan een zieke lever. Meerdere keren per dag wordt voedsel ruw in de ganzenmaag gepompt, waardoor de lever vervet en opzwelt tot tien keer het oorspronkelijke formaat. Veel ganzen overlijden hier uiteindelijk aan: ze stikken door ademnood of sterven aan hartziekten of ander letsel. Vandaar dat deze dwangvoedingsmethode verboden is in Nederland en veel andere Europese landen.

Patagonia is bekend met deze praktijken maar weigert de afname van dit dons te stoppen. Ook weigert het bedrijf de kleding te voorzien van informatie over de afkomst van het materiaal. Dit betekent dat iedereen die kleding van Patagonia koopt, bijdraagt aan de instandhouding van dit dierenleed – soms zonder het te weten.

Afgezien van het dierenleed heeft foie gras ook een negatief effect op het milieu en de honger in de wereld. De onnodig grote hoeveelheid voedsel die nodig is voor het vetmesten van de ganzen, kan beter elders worden besteed en de grote hoeveelheid uitwerpselen heeft zijn weerslag op het milieu.

Vorig jaar confronteerde  Vier Voeters het outdoormerk al met de afkomst van het dons. Patagonia verklaarde daarop in de toekomst geen dons uit de foie gras-industrie meer te gebruiken. Hiermee bedoelden ze blijkbaar een zeer verre toekomst, aangezien er nog niets veranderd is in de tussentijd.  Zelfs de bewuste consument kan niet achterhalen wat de afkomst is van dons in Patagonia-kleding , en het merk is niet van plan haar kleding te voorzien van een informerend etiket, vanwege ‘milieuredenen’.


Online petitie

Vier Voeters roept Patagonia daarom nogmaals op om te stoppen met het gebruik van dons van zeer gemartelde ganzen uit de foie gras-industrie. Steun ons hierbij en teken de petitie hier.





Ingezonden persbericht