Historisch Museum Rotterdam


FAMILIE

20 December 2011 - 9 September 2012

banden en verbanden in Rotterdam

In vrijwel elke Rotterdamse familie doet wel iemand mee aan langlopende onderzoeken met namen als Generation R en ERGO (Erasmus MC), NKPS (Erasmus Universiteit) en Stad als Muze (Museum Rotterdam). De tentoonstelling Familie laat zien wat we door deze projecten al hebben geleerd over familiebanden, opgroeien en ouder worden in Rotterdam. Aan de hand van de soms verrassende uitkomsten en de eigen collectie van Museum Rotterdam biedt de tentoonstelling in het Schielandshuis een kijkje achter de voordeur van de familie Rotterdam. Van familiebedrijven, erfstukken en overgeleverde recepten tot gezondheid, zorg en zwarte schapen. Van je familie moet je het hebben.

Tienduizenden Rotterdammers
In Stad als Muze zoekt Museum Rotterdam sinds 2009 met diverse Rotterdammers naar verhalen en voorwerpen voor een hedendaagse geschiedenis van de stad. In ERGO volgt Erasmus MC al meer dan twintig jaar de gezondheid van 15.000 ouderen in de wijk Ommoord, terwijl in Generation R al tien jaar een opgroeiende generatie Rotterdammers vanaf de baarmoeder wordt onderzocht. Nog eens 600 Rotterdammers doen mee met het onderzoek NKPS (Netherlands Kinship Panel Study) naar familiebanden in Nederland.

statistisch behang
Deze ongelooflijke rijkdom aan kennis over Rotterdammers vormt letterlijk, vertaald in opmerkelijke statistieken, het behang van de tentoonstelling die in zijn geheel is ontworpen door Pronk. studio. Wie binnenkomt, wordt verwelkomd door een gigantische animatie van kunstenaar Han Hoogerbrugge, waarin een aantal figuren uit de grote familie van Rotterdammers de vijf thema´s vertegenwoordigt: familiekapitaal, familiediner, familiebedrijf, familieportret, familiegeheim en familieleven. In vijf thematisch ingerichte ruimtes worden de onderwerpen vervolgens uitgediept en wordt de bezoeker uitgedaagd zichzelf (en familie) te vertegenwoordigen. In de ontvangstruimte kan naar voorbeeld van kunstenaar Agnes Roothaan bijvoorbeeld de eigen familie in tekeningen worden vastgelegd.

kamers

Wie verder loopt komt in een kamer vol kastjes en laden. Hier wordt het familiekapitaal getoond. Erfstukken, maar ook kinderkleding van generaties Rotterdammers. De schamele bezittingen van een zwerver laten de keerzijde zien.

Een zaal verder vindt tussen gestapelde tafels het familiediner plaats. Bestek en servies, maar ook manieren en familierecepten (die zowel meegenomen als achtergelaten kunnen worden) voeren hier de toon. Gezelligheid rond de keukentafel, maar ook een snelle hap in de stad en de gevolgen voor onze gezondheid.

Diverse deuren vormen het decor voor het familiebedrijf. Hier is de hoofdrol weggelegd voor roemruchte én vrijwel vergeten Rotterdamse familiebedrijven, zoals de in de achttiende eeuw beroemde koorddansersfamilie Magito, de vijlenfabrikant Watson & Zoon en de brandspuitenmakers A. Bikkers & Zoon.

Het familieportret komt tot zijn recht in een ruimte vol haarden, waarboven eeuwenoude schilderijen uit de collectie hangen, maar ook recente foto´s van families uit heel Rotterdam. Wie wil kan zichzelf en profile vereeuwigen.

In een donkere ruimte zit het familiegeheim verborgen tussen DNA testen, dwangbuizen en lipsticksporen. Wie durft speelt met onzichtbare stift zelf het zwarte schaap, maar onder UV licht is geen geheim echt veilig.

Op een grote levenstrap komt van wieg tot sterfbed de liefde, steun en zorg van het familieleven tot uiting. Maar de familieband kan natuurlijk ook knellen. Een bijzondere rol is weggelegd voor de mantelzorg.

De tentoonstelling FAMILIE is mede mogelijk gemaakt door: Erasmus MC: Universitair Medisch Centrum Rotterdam , Erasmus Universiteit Rotterdam, Stichting DOEN, Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Erasmus Trustfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, Erasmusstichting, Banning-de Jong Fonds



Noot voor de redactie,