Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Geactualiseerde versie
Uitzenddatum NOS Oranje Jaaroverzicht 2011 gewijzigd

6 x 2011 bij de NOS

HILVERSUM, 23 november 2011 - Van de veertigjarige verjaardag van Máxima tot en met de wereldtitel allround schaatsen voor Ireen Wüst en de aanslag in Alphen aan de Rijn. En van één jaar kabinet Rutte tot en met de tsunami in Japan en het overlijden van Hella Haasse. Of het nu om sport, (jeugd)nieuws, politiek of het Huis van Oranje gaat, 2011 gaat de boeken in als een tumultueus jaar. De NOS deed van deze en vele andere gebeurtenissen verslag. In een serie van zes jaaroverzichten blikt de NOS tussen 15 en 29 december terug op 2011, te beginnen met het NOS Oranje Jaaroverzicht. Gevolgd door het NOS Politiek Jaaroverzicht, het NOS Studio Sport Jaaroverzicht, het NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht, het NOS Journaal Jaaroverzicht en het NOS Over de Doden Jaaroverzicht 2011.

NOS Oranje Jaaroverzicht 2011
15 december, 20.30 - 21.20 uur, Nederland 1
24 december, 19.50 - 20.35 uur, Nederland 2 (herhaling 1) 25 december, 12.10 - 13.00 uur, Nederland 1 (herhaling 2)

De NOS zet aan het einde van het kalenderjaar de belangrijkste gebeurtenissen waar koningin Beatrix en haar familie bij waren betrokken op een rij. Door de 2011-editie lopen twee 'oranje' draden: de veertigste verjaardag van prinses Máxima op 17 mei en de aanhoudende discussie over de rol van het staatshoofd in ons staatsbestel. Dit laatste thema was van het begin tot het einde van het jaar onderwerp van gesprek. In het jaaroverzicht zijn niet eerder uitgezonden beelden te zien van de film Máxima, portret van een prinses. De NOS zond deze documentaire half mei uit naar aanleiding van de verjaardag van de prinses. Presentator Astrid Kersseboom neemt de kijkers mee door het jaar van de Oranjes.

NOS Politiek Jaaroverzicht 2011
22 december, 20.25 - 21.00 uur, Nederland 2
01 januari, 00.30 - 01.05 uur, Nederland 2 (herhaling)

De NOS zendt dit jaar voor het eerst een politiek jaaroverzicht uit. Presentator Rob Trip leidt de kijker vanaf het Haagse Binnenhof door het politieke jaar 2011 aan de hand van beelden. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde zorgt voor de duiding. In oktober 2011 stond het minderheidkabinet van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV, onder leiding van premier Mark Rutte één jaar aan het roer. Het jaarverslag zoomt in op de premier en de vakministers die de grootste bezuinigingsoperatie in de Nederlandse geschiedenis, 18 miljard, moeten realiseren. De toon van het debat en de omgangsvormen tussen de politici veroorzaken geregeld ophef, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer.

NOS Studio Sport Jaaroverzicht 2011
25 december, 19.00 - 19.55 uur, Nederland 1
26 december, 12.10 - 13.05 uur, Nederland 1 (herhaling)

NOS Studio Sport beschouwt 2011 na door de ogen van een aantal hoofdrolspelers. Joep Scheuder kijkt met onder anderen Ireen Wüst, Bauke Mollema en Ranomi Kromowidjojo terug op de sportgebeurtenissen van het afgelopen kalenderjaar. Voor Wüst kende het vorige schaatsseizoen een moeizame start, maar na de jaarwisseling zagen de schaatsfans de 'oude' Wüst weer terug. Met als oogst de wereldtitel allround en twee afstandswereldtitels. De talentvolle Rabobankrenner Bauke Mollema maakte deze zomer zijn debuut in de Tour de France. In de Ronde van Spanje deed hij met een vierde plek in de eindklassering plus de groene trui nadrukkelijk van zich spreken. Kenners dichten hem kansen toe om op termijn een grote ronde te winnen. Zwemster Ranomi Kromowidjojo behaalde op het WK lange baan goud (met de estafetteploeg), zilver op de 50 meter vrije slag en brons op de 100 meter vrije slag. Op die laatste afstand is Olympisch goud het grote doel tijdens de Spelen van 2012 in Londen.

NOS Jeugdjournaal jaaroverzicht 2011
27 december, 18.45 - 19.25 uur, Z@pp
30 december, 17.20 - 18.00 uur, Z@pp (herhaling)

In een wereld waar dagelijks heel veel gebeurt, blijven sommige nieuwsgebeurtenissen kinderen meer bij dan andere. Dat geldt bijvoorbeeld voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn in april 2011 die aan acht mensen het leven kostte. Ook de discussie over asielzoekerskinderen als het Afghaanse meisje Sahar en de Angolese jongen Mauro hield veel kinderen bezig. Het Jeugdjournaal Jaaroverzicht blikt met betrokkenen uitgebreid terug op deze nieuwsfeiten. Daarnaast natuurlijk aandacht voor andere grote gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de tsunami in Japan en de aardbevingen in Nieuw-Zeeland en in Turkije. Via skype praat het Jeugdjournaal met kinderen uit die landen over hoe het nu met hen en het land gaat. In het Jaaroverzicht is ook ruimte voor het weer, dierennieuws en specifiek kindernieuws. Milouska Meulens presenteert het jaaroverzicht. Zij wordt daarbij deels ter zijde gestaan door de 11-jarige Heleen Lok, die dit jaar de presentatiewedstrijd won in het kader van het 30-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal in 2001.

NOS Journaal Jaaroverzicht 2011
27 december, 20.30 - 21.30 uur, Nederland 1
31 december, 16.15 - 17.15 uur, Nederland 1

Als er één rode draad in het wereldnieuws van 2011 te ontdekken valt, is het wel de mondiale volkswoede die vaak uitmondde in massale protesten. In de Arabische wereld komen burgers in opstand tegen de alleenheersers in de diverse landen, in Griekenland protesteren mensen tegen de bezuinigingen, wereldwijd roept de Occupybeweging schande over de misstanden in de financiële wereld en in Engeland komen jongeren in opstand tegen de overheid. Aan de hand van beelden uit het afgelopen jaar staat presentator Rik van de Westelaken stil bij deze en andere grote nieuwsgebeurtenissen. Want die waren er veel zoals de ongekende schietpartij in Noorwegen, de brand bij Chemiepak, de dood van Osama bin Laden, de tsunami in Japan of de arrestatie van Mladic. Tussen deze en andere onderwerpen zitten vier blokken waarin het overige nieuws per kwartaal de revue passeert.

NOS Over de Doden Jaaroverzicht 2011
29 december, 20.30 - 21.30 uur, Nederland 1
01 januari, 17.00 - 18.00 uur, Nederland 1 (herhaling)

In het jaaroverzicht 'Over de Doden 2011' herdenkt presentator Herman van der Zandt personen die het afgelopen jaar zijn overleden. De nadruk in het programma ligt bij mensen die iets bijzonders hebben nagelaten. Bekende persoonlijkheden als Willem Duys, Johnny Kraaijkamp, Rijk de Gooyer, Albert Heijn, Steve Jobs, Amy Winehouse, Harry Muskee, Hella Haasse, Coen Moulijn en Liz Taylor worden geëerd aan de hand van lang niet altijd bekende televisiebeelden. Het is een eerbetoon aan een aantal bekende overledenen, maar ook aan onbekende(re) mensen die ons in 2011 zijn ontvallen.