Gemeente Bronckhorst

Jongerenwerk in Bronckhorst ook in 2012 voortgezet

Sinds 2008 voert Carion voor de gemeente het jongerenwerk in Bronckhorst uit. Uitgangspunt voor hun activiteiten en inzet is ons jeugdbeleid. Hiermee willen wij de jeugd in Bronckhorst een leefbare en plezierige leefomgeving bieden, zodat ze in een veilige thuis-, onderwijs- en buurtklimaat kunnen opgroeien tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen. Carion stimuleert en ondersteunt onder andere de openstelling van jeugdvoorzieningen zoals Try Out in Zelhem, deze is sinds de zomer eens per twee weken open op vrijdagavond, en de jeugdsoos in Halle. Ook was zij een van de betrokkenen bij het opknappen van de JOP in Steenderen. Verder coördineert Carion het netwerk met daarin het jongerenwerk, het JEKK, sportbuurtwerk, politie en gemeente, waar problemen van en met groepen Bronckhorster jongeren worden besproken en aangepakt. Carion heeft ook de ambulante jongerenwerker in dienst die tot taak heeft het activeren en stimuleren van groepen jongeren op straat. De jongerenwerker h elpt jongeren in de gemeente met het organiseren van activiteiten die ze zelf willen ondernemen, maar signaleert ook problemen en zorgt dan voor doorverwijzing naar passende hulp. B en w besloten vandaag het jongerenwerk ook in 2012 voort te zetten. Hiermee is E 62.210,- gemoeid.

Jeugd- en kleine kriminaliteit (JEKK)
Op verzoek van de gemeente verzorgt Lindenhout sinds 2006 het JEKK-werk. De ervaringen zijn positief. Vooral in de samenwerking met jongerenwerk, politie en leerplicht worden resultaten bereikt in het voorkomen van overlast door jongeren. Bronckhorst trekt voor 2012 opnieuw E 60.120,- uit voor continuering van de uitvoering van JEKK.

Website Jong in Bronckhorst
In augustus 2010 is de website Jong in Bronckhorst gelanceerd. Voor het voeren van de eindredactie van de website en het ondersteunen van een redactieraad van jongeren is Carion ook verantwoordelijk. Voor deze taak stelde b en w apart E 17.510,- beschikbaar aan Carion.

Maatschappelijke stage
De organisaties Perspectief Zutphen en MAS-Achterhoek bemiddelen voor de gemeente Bronckhorst in de vraag en het aanbod van maatschappelijke stages. Sinds het schooljaar 2011/2012 besteden middelbare scholieren verplicht minimaal 30 uur aan maatschappelijke stage. Op deze manier maken de jongeren kennis met vrijwilligerswerk en leveren zij een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Om de makelaarsfunctie goed uit te kunnen voeren, ontvangen Perspectief Zutphen en MAS-Achterhoek gezamenlijk een bedrag van E 24.000,-.

Over de inzet van jongerenwerk voor de periode na 2012 wordt net zoals over alle andere gemeentelijke diensten en producten nader besloten tijdens het proces naar een toekomstbestendig Bronckhorst waar de gemeente nu aan werkt om de verwachte demografische ontwikkelingen (forse vergrijzing en ontgroening) en bezuinigingen vanuit het rijk op te vangen.

Hengelo (Gld), 20 december 2011