Openbaar Ministerie

Breda, 20 december 2011

Lik-op-stuk in Tilburg: vegen als taakstraf op nieuwjaarsdag

Net als voorgaande jaren zal er ook tijdens de komende jaarwisseling door politie en Openbaar Ministerie hard worden opgetreden tegen geweld- en overlastplegers en met name ook vuurwerkbommenmakers. Er wordt zoveel mogelijk lik-op-stuk beleid toegepast. Tilburgse taakgestraften kunnen op nieuwjaarsdag met het BAT mee. Voor zaken die iets meer tijd nodig hebben staat een taakstrafzitting gepland op 3 januari. Ook wordt met de snelrechter op 5 januari zaken afgedaan

Het OM zal mbt strafbare feiten tijdens oud en nieuw zwaardere straffen eisen en waar mogelijk zullen opgelegde taakstraffen direct na de jaarwisseling moeten worden uitgevoerd. Ook zullen opgelegde gevangenisstraffen direct aansluitend op de snelrechtzitting moeten worden uitgezeten.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd. Ook zal het OM hogere straffen eisen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt of zelfgemaakte vuurwerkbommen afsteekt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.

Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de snelrechtzitting moeten worden uitgezeten. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.

De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens (super)snelrechtzitting, als de grootte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.

Snelrecht

In de rechtbank in Breda staat op 5 januari een snelrechtzitting gepland voor de eventueel aangehouden Tilburgers. Snelrecht houdt in dat de verdachte die na inverzekeringstelling in bewaring wordt gesteld, binnen de bewaringstermijn van veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.

Sneller hoger beroep

Indien hoger beroep wordt ingesteld door veroordeelden of het OM, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen.

Signaal

Met het gebruik van snelrecht en supersnelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.

Noot voor de redactie (