Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 20 december  |
|2011                                              |


1. Subsidieregeling elektrisch rijden verlengd
De provincie verlengt de subsidieregeling om innovatieve producten op het gebied van elektrisch rijden op de markt te kunnen brengen met zeven maanden (tot 1 augustus 2012). Dat is nodig omdat anders het recente failissement van het bedrijf All Green Vehicles onevenredig grote gevolgen zou hebben voor vier projecten en voor de consortiapartners binnen de lopende regeling. Provinciale Staten worden hierover geïnformeerd.

2. Beëindigen subsidie K2
Gedeputeerde Staten hebben besloten dat K2, de provinciale steunfunctie voor jeugd, per 2016 geen subsidie meer van de provincie ontvangt. Omdat per 2016 de jeugdzorg een verantwoordelijkheid wordt van de gemeenten, heeft de provincie vanaf dat moment geen behoefte meer aan een structureel gefinancierde provinciale steunfunctie jeugd.

3. Bowie Boxtel
Conform de uitspraak van de Bossche rechtbank van 5 oktober 2011 hebben GS de door Bowie Boxtel aangevraagde omgevingsvergunning geweigerd. Het bezwaar van Bowie tegen de last onder dwangsom per 1 december is verworpen. Omdat de termijn inmiddels dus was verstreken, hebben GS wel de termijnen aangepast.

4. Bushaltes toegankelijk voor mensen met een beperking
Voor 36 bushaltes in Etten-Leur, Oss, Landerd, Loon op Zand, Waalwijk, Woensdrecht, Bergen op Zoom, Boxmeer, 's-Hertogenbosch, Oosterhout, Uden en Veghel komt tocht geld beschikbaar om hen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. GS wijzigen daartoe de subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant. De bestaande regeling loopt eind 2011 af. Diverse gemeenten hebben verzocht om ook na 2011 een aantal haltes te kunnen aanpassen.

5. Opdrachtverlening Verbond van Den Bosch
GS hebben de heer Van Doorn opdracht gegeven te starten met de uitvoering van het op 1 september gesloten 'Verbond van Den Bosch'. De provincie neemt hiermee, conform het advies van de commissie Van Doorn en als één van de partners binnen het Verbond, het voortouw om de start van het Verbond te faciliteren. De opdracht aan de heer Van Doorn wordt ter kennisgeving gestuurd naar de commissies Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen en Ecologie en Handhaving.

6. Statenvragen over Bouwstop geiten- en schapenhouderijen
Op 27 oktober is in de Staatscourant de regeling gepubliceerd waarmee het landelijk uitbreidingsverbod voor schapen- en geitenhouderijen is ingetrokken. De provinciale bouwstop vervalt in principe automatisch op 1 juni 2012. Het provinciale standpunt is hiermee niet gewijzigd. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant.

7. Statenvragen over provinciale controle op gemeentelijke plannen
De provincie weegt, binnen de termijn van zes weken dat een ontwerp-bestemmingsplan ter visie ligt, af of provinciale belangen in het geding zijn en dient eventueel een zienswijze in. Dit is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening. Binnen de organisatiestructuur van de directie ROH is het bureau Toezicht Ruimtelijke Ontwikkeling (TRO) belast met het toezicht op de ruimtelijke besluiten van gemeenten. Dit bureau ziet er op toe dat de gemeentelijke besluiten niet strijdig zijn met de provinciale belangen zoals verwoord in de Structuurvisie ruimtelijke ordening en de Verordening ruimte 2011. Andere beleidskaders heeft de provincie niet. Over het al dan niet indienen van zienswijzen vindt, in het licht van het dualistisch stelsel, geen terugkoppeling plaats met PS. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de fractie van de Partij voor de Dieren.

---- --