Gemeente Leeuwarden

Veel Friese gemeenten actief rond Jeugd en alcohol in decembermaand

De Nuchtere Fries* vraagt ieder jaar de Friese gemeenten om de gevaren van Jeugd en Alcohol te communiceren naar haar burgers. En ook dit jaar wordt hier weer massaal gehoor aan gegeven. Soms klassiek, door de toegestuurde informatie te plaatsen in de Huis-aan-Huis of op de website. Maar ook wel directer, door de persoonlijke brief van de burgemeester aan alle ouders van kinderen in de leeftijd van 11-15 jaar te sturen.

Dit jaar geven 16 van de 27 Friese gemeenten aan in december actief in te gaan op het onderwerp Jeugd en Alcohol binnen hun gemeente. Andere gemeenten denken hier nog over na of vinden hun activiteiten gedurende het jaar voldoende op dit gebied.

De gemeenten zijn zich bewust van het verband tussen de naderende feestdagen en de eerste keer dat een kind alcohol krijgt. Dit is vaak in huiselijke kring onder het mom dat één slokje toch geen kwaad kan? Helaas wel. Zo'n 75 % van de comadrinkers krijgt namelijk zijn eerste glas alcohol van zijn eigen ouders. De boodschap van alle gemeenten is dan ook: Alcohol onder de 16, geen denken aan! Boven de 16: met mate.
* De Nuchtere Fries is de provinciale communicatiecampagne die jongeren wijst op verantwoord alcoholgebruik. Het is een samenwerking van de provincie Fryslân, de 27 Friese gemeenten, GGD-Fryslân, Verslavingszorg Noord-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Politie Fryslân en het OM Leeuwarden.