Gemeente Maastricht

Gemeente betrekt markt en partners bij grond- en vastgoedbeleid

20 december 2011

De komende maanden gaat de Gemeente Maastricht in gesprek met marktpartijen en samenwerkingspartners om te komen tot een nieuw grond- en vastgoedbeleid. Om de strategie voor de toekomst te kunnen bepalen wil de Gemeente weten wat de wensen en ambities van deze partijen zijn. Op 15 februari vindt een forumdiscussie plaats waarin diverse partijen het gesprek aangaan met de gemeente.

Zoeken naar nieuwe strategie

De manier waarop Maastricht haar grond- en vastgoedbeleid inzet zal in de toekomst veranderen. Oorzaken zijn de onzekerheid over de programmatische behoefte van de stad en de beperktere financiële mogelijkheden. Dit vraagt om een nieuwe strategie, waarvoor in de nieuwe structuurvisie de basis wordt gelegd. Naast het actieve grondbeleid wordt het steeds belangrijker om de samenwerking op te zoeken met partners via publiek-private samenwerking. Daarnaast wil Maastricht initiatieven van bewoners, ondernemers en partners zoveel mogelijk faciliteren en ruimte bieden voor tijdelijk gebruik en experimenten.

Gemeenteraad aan zet

De gemeenteraad heeft in september 2010 de thema's benoemd die in dit nieuwe grond- en vastgoedbeleid uitgewerkt moeten worden. Belangrijke onderwerpen zijn herbestemming, maatschappelijk vastgoed (scholen, sportaccommodaties, buurthuizen), monumenten en het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. De kadernota wordt in de loop van 2012 vastgesteld door de gemeenteraad.

Sturen door aankoop van grond en gebouwen

Met grond- en vastgoedbeleid probeert de gemeente veranderingen in het ruimtegebruik te sturen. In het verleden heeft Maastricht vooral een actief grondbeleid gevoerd. Voor de toekomst is het de vraag op welke momenten de gemeente actief grondbeleid blijft voeren, initiatieven faciliteert of samenwerkt met andere partijen. Daarom wordt samen met marktpartijen en partners gesproken over het toekomstige grond- en vastgoedbeleid van de gemeente Maastricht.

In verleden actief grondbeleid

Door de actieve rol van de Gemeente heeft ze een omvangrijke portefeuille van grond en gebouwen. Dat heeft de gemeente in het verleden veel opgeleverd. Maar de laatste jaren heeft het actieve beleid ook negatieve consequenties gehad. Begin dit jaar is een bedrag van ruim EUR 46 miljoen afgeboekt. De tegenvallers zijn vooral toe te schrijven aan de demografische ontwikkelingen in de regio en de economische recessie.

Investeren in brandpunten

De gemeente bezint zich op haar positie. In 2010 werden 8 brandpunten in de stad benoemd waar de gemeente gericht wil investeren tot 2020. Het gaat om de herstructureringsplannen Noordwest en Noordoost, Geusseltpark, Belvédère, Centrum, Noorderbrug, Tunnelgebied A2, Randwyck en Beatrixhaven. In de brandpunten pakt de gemeente de regie door de komende tien jaar gericht circa 250 miljoen euro te investeren. Per brandpunt is een strategie bepaald voor woningbouw, infrastructuur, economische ontwikkeling of landschapsontwikkeling. Hiermee verwacht het gemeentebestuur de komende tien jaar een totale investering van ruim een miljard euro te realiseren.