Gemeente Maastricht

Jaarprogramma evenementen 2012 gepresenteerd

20 december 2012

Het Maastrichtse Jaarprogramma Evenementen voor 2012 is bekend. Het jaarprogramma geeft aan welke evenementen in het komende jaar op de verschillende locaties in de stad staan, en hoe lang deze plaatsvinden. Met het programma wil het stadsbestuur een evenwicht aanbrengen tussen de positieve effecten (amusement, bestedingen, positief imago ) en de leefbaarheid van de stad.

Programma met traditie en vernieuwing

In het jaarprogramma is uiteraard plaats voor de traditionele evenementen van de stad. Denk daarbij aan het carnaval, de concerten van André Rieu, Dancetour en Maastrichts Mooiste. Daarnaast krijgen ook nieuwe initiatieven ruimte in de stad. Een van de nieuwe evenementen is een POLO-toernooi op het Vrijthof tijdens TEFAF. Ook is er ruimte voor het WK Wielrennen dat in september 2012 naar de stad komt en komt er weer een Flikkendag. De evenementenkalender voor het komende jaar staat op de website van de Gemeente Maastricht.

Sturen op evenementen

Het grote aantal evenementen dat veel publiek trekt voorziet in een groeiende behoefte in een stad waar wordt gewerkt, gewoond en gerecreëerd. Het legt ook een druk op delen van de stad. Vandaar dat de gemeente ook stuurt op de vraag wat een evenement toevoegt aan de reputatie van de stad. Hierbij wordt bijvoorbeeld getoetst op de mate waarin het evenement past bij de gekozen locatie; qua omvang, maar ook qua aard van het evenement. Daarnaast wordt er bekeken of het woon- en leefklimaat op de locatie of in de omgeving van het evenement niet te sterk belast wordt.

Wethouder John Aarts: "Evenementen brengen leven in de brouwerij, en zorgen voor extra bestedingen en werkgelegenheid bij de winkels en horeca in de stad. Aan de andere kant sluiten we onze ogen niet voor de overlast die het met zich meebrengt. Daarom zoeken we naar een evenwicht voor de stad."

Norm voor locaties

De gemeenteraad heeft besloten dat er per plein niet meer dan 50 dagen evenementen mogen plaatsvinden, om zo de druk op de stad te spreiden. Voor het Vrijthof is dit bepaald op 60 dagen. En het plein ook het plein te laten zijn, omdat het in de eerste plaats een open rustplaats is in een stad met een druk stratenpatroon. Juist de pleinen en hun omringende monumentale gebouwen hebben flink bijgedragen aan het sterke imago van de stad Maastricht.