Natuurmonumenten bepleit bemiddelaar impasse provincies en Bleker

Persbericht van Vereniging Natuurmonumenten

Natuurmonumenten pleit voor een bemiddelaar om de impasse tussen de provincies en staatssecretaris Henk Bleker over het natuurbeleid te doorbreken. Algemeen directeur Jan Jaap de Graeff heeft dat voorstel dinsdag gepresenteerd.

In september na maanden moeizaam praten sloten Rijk en de koepelorganisatie IPO (Interprovinciaal Overleg) een onderhandelingsakkoord waarbij de zorg voor de natuur wordt overgedragen aan de provincies. Deze decentralisatie gaat gepaard met draconische bezuinigingen op natuur, tot liefst 72 procent.

Natuurmonumenten noemde het een waardeloos akkoord, omdat daarmee het beheer van bestaande natuur niet meer kan worden gegarandeerd. Maar ook de uitbreiding van het netwerk van aangesloten natuurgebieden, de ecologische hoofdstructuur (EHS), wordt nagenoeg stopgezet.

De Provinciale Staten zijn inmiddels aan zet over het akkoord tussen Rijk en IPO. PS in Noord-Brabant en Groningen hebben het afgekeurd. Ook in andere provincies staat het akkoord op losse schroeven.

Natuurmonumenten is kritisch over de opstelling van staatssecretaris Bleker. Hij zei aanvankelijk dat unanieme instemming van de provincies nodig is, maar komt daar nu op terug. Zijn eigen CDA-fractie kwam met een motie om de staatssecretaris op te roepen met de provincies afzonderlijk afspraken te maken. Volgens Jan Jaap de Graeff speelt hij de provincies zo tegen elkaar uit.

Om een einde te maken aan de impasse stelt Natuurmonumenten voor om een bemiddelaar te benoemen. Te denken valt aan iemand als oud-Commissaris voor de Koningin in Groningen, Hans Alders. Hij was voorzitter van een werkgroep, het Platform Biodiversiteit en Bedrijfsleven dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een rapport uitbracht over 'groene groei'.

Links:
http://www.natuurmonumenten.nl



Razende Robot Reporter