Gemeente Nieuwegein

dinsdag, 20 december 2011



Jongeren die in Nieuwegein zijn geboren en getogen en graag in Nieuwegein willen blijven wonen maken een goede kans op een woning. In totaal zijn er 184 starterswoningen in aanbouw of in procedure, hebben de woningcorporaties in verschillende wijken betaalbare bestaande woningen te koop staan, zijn er financiële startersregelingen en is het nieuwe lotingsysteem van huurwoningen gunstig voor starters.

Bert Lubbinge (wethouder volkshuisvesting en ruimtelijke ontwikkeling): "Starters die hier zijn opgegroeid vinden het leuk om te blijven omdat ze hier nog bekenden op straat tegenkomen. Ze willen hier graag hun kinderen laten opgroeien omdat we veel rustige, groene woonwijken hebben met goede scholen, parken en speelplekken. Wij willen starters graag hier houden, omdat de bevolking aan het vergrijzen is. Dit doen we op verschillende manieren. Zowel door actief mee te werken aan de bouw van starterswoningen, door het verlenen van startersleningen en het lotingsysteem voor huurwoningen."

Starterswoningen in aanbouw in Nieuwegein

Op dit moment zijn er in Nieuwegein 184 starterswoningen in aanbouw of procedure. Bert Lubbinge: "We denken actief mee met ontwikkelaars en zorgen voor bijvoorbeeld het aanvragen van rijkssubsidies. Op deze manier proberen we het voor ontwikkelaars makkelijker te maken om goedkoper te bouwen." In totaal zijn de volgende starterswoningen in aanbouw of in procedure: 92 in The Edge Blokhoeve (in aanbouw), 26 in het Stadskwartier Blok 1 (in aanbouw), 34 aan de Veenwal in Merwestein (bouwvergunning verleend), 23 aan de Hildo Kropstraat in Jutphaas Wijkersloot (bestemmingsplanprocedure) en 9 aan de Handelskade/Cornewalstraat in Zandveld (in aanbouw).

Daarnaast werkt woningcorporatie Mitros samen met Heijmans Vastgoed en Woningbouw aan MyHive: een woningconcept waarbij huizen als een schil rond bestaande gebouwen met blinde gevels worden gebouwd. Nieuwegein krijgt de primeur bij sportzaal de Sluis. Het idee is om hier 18 huurappartementen van 60m2 te realiseren. Het project wordt financieel gesteund door de gemeente Nieuwegein. Het verdere (ontwerp)traject waar ook omwonenden bij betrokken worden, zal naar verwachting worden opgestart in het eerste half jaar van 2012.

Aantrekkelijk koopaanbod woningcorporaties

Daarnaast zijn er voor starters ook aantrekkelijke mogelijkheden in de bestaande woningvoorraad. De woningcorporaties bieden verschillende betaalbare koopappartementen aan in bijvoorbeeld Batau-Zuid, Batau-Noord, Doorslag, in het centrum van Fokkesteeg en aan de Lijsterbesstraat in Zandveld. Op de internetpagina's van de corporaties is het koopaanbod terug te vinden. Het gaat veelal om twee- en driekamerappartementen van rond de 65m2 in de prijsklassen van EUR135.000,- tot EUR 145.000,- (kosten koper). De appartementen aan de Lijsterbesstraat worden daarnaast aangeboden met de voordelige Starters Renteregeling.

Financiële startersregelingen

Woningcorporaties Mitros en Portaal bieden toekomstige kopers een speciale Starters Renteregeling. De woningcorporaties betalen via Social Finance 20% van de maandelijkse hypotheekrente voor de koper, 10 jaar lang. De koper mag deze, onder voorwaarden, bijna helemaal aftrekken van het belastbaar inkomen. De maandelijkse hypotheeklasten zijn zo dus een stuk lager. Pas wanneer de nieuwe eigenaar de woning gaat verkopen, of na 30 jaar, wordt de voorgeschoten hypotheekrente terugbetaald. En alléén als uw huis meer waard is geworden.

In de periode september 2009 tot december 2010 zijn door de gemeente Nieuwegein daarnaast in samenwerking met de rijksoverheid en de provincie Utrecht 41 startersleningen verstrekt aan starters op de woningmarkt. Toen de financiële steun vanuit zowel rijksoverheid als de provincie stopte, heeft de gemeenteraad van Nieuwegein in maart 2011 besloten om op gemeentelijke kosten en alléén voor Nieuwegeinse starters een vervolg te geven aan de startersleningen. In totaal hebben 26 Nieuwegeinse starters hiervan gebruik gemaakt en een woning kunnen aankopen in Nieuwegein. De grote belangstelling onder Nieuwegeinse starters voor deze regeling is voor de gemeente aanleiding om te onderzoeken of er een vervolg kan worden gegeven aan de starterslening.

Via lotingsysteem meer huurappartementen naar starters

Ook op de Nieuwegeinse huurwoningenmarkt maakt de starter een kans, want sinds juni 2010 wordt elk vijfde sociale huurappartement dat in Nieuwegein vrijkomt verloot. Bij de loting maakt iedereen evenveel kans op de woning, ongeacht de wachttijd. Het doel van dit lotingsysteem is om starters meer kans op een woning te geven. Uit een evaluatie die de gemeente Nieuwegein en de woningcorporaties Mitros, Portaal en Jutphaas Wonen hebben uitgevoerd, blijkt dat dit inderdaad gewerkt heeft. Via het lotingsysteem worden vaker dan via het normale systeem woningen aan starters verhuurd.