Politie Hollands Midden

Bodegraven, Nieuwerkerk aan den IJssel - Alcoholcontrole

Bodegraven, Nieuwerkerk aan den IJssel , 21-12-2011 o In de nacht van dinsdag 20 december op woensdag 21 december 2011 heeft de politie alcoholcontroles gehouden in Bodegraven en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op de Goudseweg in Bodegraven moesten ongeveer 400 bestuurders blazen. Dit leverde een positief resultaat op: niemand had te veel gedronken. Na de controle in Bodegraven, controleerde de politie op de Schielandweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ongeveer 175 bestuurders moesten blazen. Vier van hen hadden te veel gedronken. Drie van hen waren beginnende bestuurders, voor wie een maximum van 90 ug/l geldt. De drie bliezen achtereenvolgens 125 ug/l, 335 ug/l en 275 ug/l. Een ervaren bestuurder voor wie een maximum van 220 ug/l geldt, blies 295 ug/l.

De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50%. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Vanwege de gevaren die met alcohol op in het verkeer met zich meebrengt, houdt de politie alcoholcontroles.