Waterschap Scheldestromen


Hogere waterpeilen in Zeeland

Publicatiedatum : 21 december 2011

De zware neerslag van de afgelopen week zorgt in heel Zeeland voor hoge tot zeer hoge waterpeilen. Op zich is dat geen probleem, maar in combinatie met doodtij en een noordwesten wind kunnen we minder water en minder snel water afvoeren. Plaatselijk levert dat tijdelijk wateroverlast op.

Uitzonderlijke situatie
De combinatie van veel neerslag in een relatief korte tijd, doodtij en noordwestenwind is uitzonderlijk en heeft zich in de afgelopen jaren niet voorgedaan.

* Doodtij
Bij doodtij is het verschil tussen hoog- en laagwater minimaal. Natuurlijke lozing, waarbij water vrij uitstroomt van hoger binnenwater naar lager buitenwater, is daardoor minder of nauwelijks mogelijk. Om het water af te voeren naar bijvoorbeeld de Westerschelde, moet er meer gepompt worden waarbij de pompcapaciteit lager is dan bij natuurlijke lozing.
* Noordwestenwind
Door een (harde) noordwestenwind wordt het peil in bijvoorbeeld de Westerschelde omhoog gestuwd. Hierdoor is natuurlijke lozing minder of nauwelijks mogelijk.

* Zware neerslag
Volgens weerman Jos Broeke is er na een record droge novembermaand in december al 178 millimeter neerslag gevallen. Dat is meer dan het dubbele van wat er normaal gesproken in de hele maand december valt. Gemiddeld is dat maar 81 millimeter. Ook voor de komende dagen wordt nog neerslag verwacht*.

Op peil
Door aanhoudende neerslag en de uitzonderlijke combinatie duurt het langer voordat de peilen weer op de normale niveaus zijn. Op sommige plaatsen hebben we tijdelijk extra pompen geplaatst om het overtollige water sneller te kunnen afvoeren.

Om het water weer terug op peil te krijgen, draaien gemalen en uitwateringssluizen maximaal. Dit is vaak een geautomatiseerd proces. Medewerkers van het waterschap kunnen op afstand controleren of alles werkt en hoe het peilverloop is. Uiteraard is het waterschap paraat en houden medewerkers het waterpeil nauwkeurig in de gaten en wordt geanticipeerd op weersvoorspellingen.

Volg ons voor meest actuele informatie op twitter: @waterschap.


* Bron: Omroep Zeeland