Provincie Overijssel

Nederlands Symfonieorkest klaar voor de toekomst

21 december 2011

Provinciale Staten van Overijssel investeren 5 miljoen euro in het Nederlands Symfonieorkest (het Orkest van het Oosten). Met dit bedrag gaat het orkest de komende jaren een vernieuwend businessplan uitvoeren, waarbij het orkest minder afhankelijk wordt van overheidssubsidies en meer inkomsten uit de markt haalt. Het voorstel heeft brede steun van CDA, VVD, Christenunie, Groenlinks, PvdA en D66. Het orkest en provincie lopen met deze duurzame vorm van cultureel ondernemerschap landelijk voorop. De investeringsimpuls is de eerste stap in de beëindiging van de subsidierelatie.

Publiekstrekker

Gedeputeerde Hester Maij: "In deze nieuwe tijd is het belangrijk dat culturele ondernemingen initiatief tonen om hun economische rol beter te benutten, en minder afhankelijk te zijn van overheidssubsidies. Het orkest toont dit initiatief en loopt daarmee in Overijssel en Nederland voorop. Het Nederlands Symfonieorkest is een belangrijk onderdeel van de culturele infrastructuur in onze provincie. Dat zijn culturele instellingen met een nationale of zelfs internationale uitstraling die de provincie koestert. Naast het symfonieorkest zijn dit museum de Fundatie in Zwolle en Heino, jeugdtheatergroep Sonnevanck in Enschede, Belevingsmuseum en landschapscentrum Wonderrijck Twente (voorheen Natura Docet) en Introdans. Deze instellingen trekken veel publiek naar de Overijsselse steden en dragen bij aan een gunstig vestigingsklimaat. Daarnaast is het orkest ook nog eens een maatschappelijke onderneming: het is van groot belang voor de amateurkunst en de cultuureducatie"

Erkenning

Harm Mannak, algemeen directeur van het Nederlands Symfonieorkest, reageert uiterst verheugd op het besluit van de provincie: `Dit is een grote erkenning van ons ondernemerschap. En van onze doelstelling om zo veel mogelijk mensen, vooral in Overijssel, te betrekken bij klassieke muziek. Met deze investering kunnen we nu verder met ons businessplan. Ondanks de korting van de rijkssubsidie per 2013 kunnen we nu de groei doorzetten die we al een tijd realiseren. Dat gaan we onder meer doen met innovatieve projecten op het gebied van bedrijfsvoering, marketing, fondsenwerving, educatie, programmering. Dat levert meer bezoekers en meer omzet op, maar ook een grotere maatschappelijke impact en een gezondere financiële positie. Dat vliegwiel krijgen we nu verder op gang, dankzij de impuls van de provincie en van andere investeerders. De afgelopen jaren hebben we bewezen dat dat werkt. '

Nederlands Symfonieorkest

Het Nederlands Symfonieorkest (het Orkest van het Oosten) heeft als thuisbasis het Muziekcentrum Enschede in het Nationaal Muziekkwartier en kent een symfonische traditie van bijna 80 jaar (met als voorgangers o.a. het Orkest van het Oosten, Forum Filharmonisch en het Overijssels Filharmonisch Orkest). Vaste speelplaatsen zijn naast Enschede onder andere Zwolle, Deventer en Hengelo. Jan Willem de Vriend volgde in 2006 Jaap van Zweden op als chef-dirigent. De Vriend verlengde onlangs zijn contract tot 2016.