Gemeente Coevorden

Politieke Jongeren Dag in raadszaal gemeente Coevorden

woensdag 21 december 2011

Leerlingen van de 4-havo klassen van De Nieuwe Veste houden op donderdag 22 december een Politieke Jongeren Dag in het gemeentehuis in Coevorden. De jongeren discussiëren in een debat over bijvoorbeeld het milieu of de veiligheid in Coevorden. De bijeenkomst is georganiseerd door vijf leerlingen uit 5-havo en 6-vwo voor hun examenprofielwerkstuk. Het debat begint om 9 uur en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. Iedereen is welkom naar dit vurige debat te komen kijken of dit te volgen via www.raadcoevorden.nl.

De dag wordt om 9 uur geopend door Bert Bouwmeester. Plaats van handeling is de raadszaal in het Hof van Coevorden. Daarna gaan de leerlingen in groepjes discussiëren in een halve ovaal, de overige leerlingen en belangstellenden zitten op de geheel uitgeschoven tribune. Er komen in ieder geval 100 leerlingen en ook raad en college zijn uitgenodigd.

De opzet is dat steeds een andere groep in discussie gaat om samen tot een standpunt te komen. Via twee interruptiemicrofoons kunnen de leerlingen vanaf de tribune zich mengen in de discussie. Iedere groep is voorzien van een voorzitter.

Gedegen voorbereiding
De leerlingen hebben in het voortraject, tijdens de lessen maatschappijleer partijen gevormd, verkiezingsprogramma's en een partijposter gemaakt. Alle partijen hebben een raadsvoorstel ingediend dat in de algemene raadsvergadering op donderdag wordt behandeld. De voorzitters, afkomstig uit 6-vwo/5-havo, begeleiden de vergaderingen en hebben de leerlingen geholpen met het opstellen van raadsvoorstellen.

Zin in politiek
Het project leert de leerlingen op een andere wijze kennis maken met de (gemeente)politiek. De gemeente werkt hieraan mee door faciliteiten beschikbaar te stellen.

De gemeente Coevorden vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij lokale politiek. Doordat ze bekend raken met de gemeenteraad, is de kans groter dat ze later zelf aan de politiek deelnemen.

Alles wordt rechtstreeks uitgezonden op www.raadcoevorden.nl en is ook achteraf te beluisteren/bekijken.