Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 22-12-2011 Sloopplannen Nieuw Crooswijk van tafel

Het grootste deel van de sloopplannen voor de Rotterdamse volkswijk Nieuw Crooswijk is van de baan. Dat heeft de Rotterdamse gemeenteraad vorige week donderdag besloten.

Tot nu toe zijn in Nieuw Crooswijk 800 woningen gesloopt. In de oorspronkelijke plannen (het Masterplan Nieuw Crooswijk, sinds 2005) zouden nog eens duizend van de vooroorlogse woningen tegen de vlakte gaan. Maar een meerderheid van de gemeenteraad ziet dat in deze economische tijden niet zitten.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/nieuwcrooswijk.jpg Al in 2009 moesten de gemeente Rotterdam, het rijk en de Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC, het ontwikkelende consortium van woningcorporatie Woonstad, Proper Stok en ERA bouw), 23 miljoen euro extra investeren om de bouw van de blokken B en C mogelijk te maken. Appartementenblok A, dat in 2010 werd opgeleverd, bleek moeilijk verkoopbaar. De woningen werden onder andere te huur aangeboden aan zittende bewoners van Nieuw Crooswijk die volgens het Sociaal Statuut nog niet hoefden uit te verhuizen.

Bestemmingsplan

Om uitvoering van het masterplan mogelijk te maken, was een wijziging van het bestemmingsplan nodig. In 2008 werd een eerste versie van een nieuw bestemmingsplan afgeketst. De Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) had het aangevochten tot aan de Raad van State die oordeelde dat de bezwaren van de FBNC op een aantal onderdelen gegrond waren. Eind 2010 kwam de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam met een tweede versie van een nieuw bestemmingsplan. Er werden acht bezwaarschriften ingediend.

Niet uitvoerbaar binnen 10 jaar

Dit maal heeft de Rotterdamse gemeenteraad besloten niet in te stemmen met de wijzigingsbevoegdheden voor drie blokken in het bestemmingsplan. Daarmee blijft de situatie voor die blokken (het gaat om ongeveer 700 woningen) ongewijzigd en is de sloopdreiging voor lange tijd van de baan. Een van de redenen voor dit besluit was dat de OCNC bij navraag zelf te kennen gaf het masterplan niet uit te kunnen voeren binnen de voor een bestemmingsplan geldige termijn van tien jaar.

'Eindelijk mijn huis opknappen'

Bewoners die bij de raadsvergadering aanwezig waren hebben opgelucht gereageerd. 'Na jaren van onzekerheid ga ik eindelijk weer m'n huis opknappen. Al die tijd kon dat niet, of wilde ik dat niet, want waarom zou je geld investeren in een woning die uiteindelijk toch alleen maar opgekocht gaat worden voor een appel en een ei', zegt eigenaar-bewoner Marga Winter tegen RTV Rijnmond. Ook bij de FBNC kwam de champagne op tafel. In hun nieuwsbrief laten zij weten dat 'een nieuwe fase is aangebroken, waarin we weer kunnen opbouwen aan onze buurt!' Er zijn verschillende bewonersinitiatieven al aan de slag met alternatieven voor het Masterplan. Ook Woonstad, eigenaar van de meeste huizen in Nieuw Crooswijk, is weer woningen aan het opknappen om ze weer in de reguliere verhuur te doen.

Wethouder wonen Hamit Karakus tempert de blijdschap van de bewoners. Volgens hem is het niet zo dat de ontwikkeling van Nieuw Crooswijk nu helemaal stil komt te staan. Begin volgend jaar staat er een overleg gepland met de OCNC over de toekomst van de wijk.