Gemeente Haaksbergen


Complimenten GS

22-12-2011 Complimenten GS

De gemeente Haaksbergen heeft de begroting voor 2012 prima op orde. `Gegeven de moeilijke financiële omstandigheden, complimenteren wij u met dit resultaat', laat Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel in een brief weten.

Volgens de provincie is de begroting 2012 van Haaksbergen `materieel in evenwicht'. Dit houdt in dat structurele uitgaven worden gedekt door structurele inkomsten. Hiermee bewijst de gemeente dat 2012, naar verwachting, geen financiële problemen gaat opleveren. Genoeg reden voor GS om Haaksbergen hiervoor te complimenteren. Zeker gezien de `moeilijke financiële omstandigheden', aldus GS.

Toezichtsvorm

Provincies zijn wettelijk verplicht om jaarlijks het financiële beleid van gemeenten te controleren. Zij zien erop toe dat de financiële situatie van gemeenten gezond is, om te voorkomen dat een gemeente in financiële problemen raakt. Na deze controle nemen provincies voor elke gemeente een besluit over de toezichtsvorm voor het komende jaar.

Repressief toezicht

Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft besloten Haaksbergen onder repressief toezicht te laten vallen. Deze vorm van toezicht geldt voor iedere gemeente die haar zaakjes financieel in orde heeft. Repressief toezicht is toezicht achteraf. Haaksbergen heeft geen toestemming van GS nodig om de begroting of begrotingswijzigingen uit te voeren. Dat geldt ook voor alle andere besluiten van de gemeenteraad. In feite blijft alles bij het oude.

Preventief toezicht

Anders wordt het wanneer GS besluit een gemeente onder preventief toezicht te stellen. In dat geval is wel goedkeuring van GS nodig om de begroting of begrotingswijzigingen uit te kunnen voeren. In het ergste geval wordt een gemeente onder financiële curatele gesteld. Dat gebeurt wanneer een gemeente niet meer rond kan komen. Hiervan is in Haaksbergen dus geen sprake.

Erkenning

Wethouder Jan-Martin van Rees van Financiën vindt het compliment van de provincie een erkenning van het verbeterproces dat momenteel op financieel gebied binnen de gemeente plaatsvindt. "We zijn stap voor stap orde op zaken aan het stellen. De provincie complimenteert ons voor een heel belangrijke stap die we hebben gezet, namelijk het financieel realistisch en sluitend maken van onze begroting van 2012".